ORBAN ZAOŠTRAVA ODNOSE SA EU: Dovodi banku koju Zapad zove „Putinov trojanski konj“

ORBAN ZAOŠTRAVA ODNOSE SA EU: Dovodi banku koju Zapad zove „Putinov trojanski konj“

Mađarska je pod vođstvom premijera Viktora Orbana do sada zaoštravala odnose sa Briselom i Zapadom zbog narušavanja nezavisnosti pravosuđa i medija. Sada doliva ulje na vatru i na finansijskom planu. 

Susedna država odlučila je ekspresno iz Moskve da dovede u Budimpeštu banku koja slovi kao „Putinov finansijski trojanski konj“. Prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“, radi se o Međunarodnoj investicionoj banci (IIB), nekoj vrsti umanjene Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Realno govoreći, IIB je veoma umanjena verzija evropskog pandana. Naime, banka iz Moskve ima tek stotinu zaposlenih i 1,3 milijarde evra imovine, nasuprot EBRD-ovih 41,4 milijarde evra. Selidba IIB-a u Budimpeštu deo je Orbanovog ambicioznog plana prerastanja mađarske prestolnice u globalno finansijsko središte.

Mađarska vlada ponudila je IIB-u niz povlastica. Njegovi radnici imaće diplomatski status i neće biti pod nadzorom finansijskog regulatora, a iz budžeta će se finansirati i deo troškova preuređenja zgrade u koju će IIB useliti.

Međutim, na vest o dolasku IIB-a u Mađarsku odmah je reagovalo američko ministarstvo spoljnih poslova navodeći kako će Rusija iskoristiti IIB za „širenje svog zloćudnog uticaja u Mađarskoj i širom regiona“.

Pročitajte još:
KAD ZAVLADA DESNICA: Italija usvojila zakon, smete da ubijete lopova u svojoj kući!
NOVI LIBERALNI SVET: Prvo je promenio pol i postao žena, a sada je postao zmaj! (VIDEO)
Migranti silovali devojčicu 45 minuta, a njenu prijateljicu pustili jer je muslimanka! (VIDEO)

Kritičari koji u ovom potezu vide povratak Mađarske u rusku sferu uticaja ne propuštaju da pomenu porodične veze čelnika banke, Nikolaja Kosova, s nekadašnjom sovjetskom tajnom službom, prenosi Poslovni dnevnik.

Sa druge strane oni koji podržavaju ideju dolaska ruska banke, takav potez vide kao smanjenje autoritarnog uticaja Brisela i diverzifikaciju tržišta u sferi bankarstva koja će se pozitivno odraziti na potrošače.

Izvor: Vesti.online

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite