EU izglasala odštetu „Afro-evropljanima“ za kolinijalizam! Plaćaće i Mađari, Srbi, Bugari, Rumuni…

EU izglasala odštetu „Afro-evropljanima“ za kolinijalizam! Plaćaće i Mađari, Srbi, Bugari, Rumuni…

Krajnje je vreme da se Poljska, Hrvatska, Mađarska i Bugarska suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću. Novi dokument EU koji se odnosi na sve njene članice, ne samo na one koje su imale kolonije izglasan je u parlamentu EU, a moraće da ga prihvati i Srbija ukoliko jednog dana uđe u EU. Brojni kritičari osuđuju dokument i ističu da je rasistički prema današnjim Evropljanima. 

Foto: Pixabay

Evropski parlament većinom  glasova je prihvatio rezoluciju o takozvanom „strukturalnom rasizmu“ prema takozvanim „Europljanima afričkog poriekla“ u Europi, šta god značilo da se Evropljanin Afričkog porekla jer rezolucija taj pojam ne definiše precizno. Rezolucija poziva na plaćanje „reparacija zbog zločina protiv čovečnosti tekom evropskog kolonijalizma“.

Dokument je predstavio britanski laburist Klaud Moraes, a izglasan je sa 535 glasova za, 80 glasova protiv i 44 suzdržanih.

Rezolucija poziva zemlje članice EU da razviju „antirasističku strategiju“ u svojim zemljama, koja će se posebno fokusirati na polja obrazovanja, stambenih pitanja, zdravstva, pravosuđa, sudelovanja u politici i migracije. Zanimljivo je da članice EU ovim dokumentom ne žele da plate odštetu samim državama koje su oštećene, što bi bilo i logično već pojedincima koji su došli u Evropu, i više ne žive u zemljama koje su bile kolonije. Tako da neće biti pomoć bivšim kolonijama već migrantima koji su došli u Evropu. Pa kritičari dokumenta ističu da se radi o prevari koja bi samo trebala da stimuliše masovnu migraciju.

U izjavi za javnost Europskog parlamenta stoji da „osobe afričkog porekla moraju biti dodatno zastupljene u aktuelnim programima finansiranja tokom nadolazećih finansijskih razdoblja (2021.-2027.)“.

„Rezolucija podstiče institucije EU i država članica da isprave prošle nepravde i zločine protiv čovečnosti, počinjene u ime evropskog kolonijalizma. Ti istorijski zločini još i danas imaju negativne posledice na osobe afričkog porekla.“ tvrde birokrate u Briselu.

Pošto se rezolucija ne odnosi na pojedinačne država koje su imala kolonije već na svaku državu koja je u EU i na „Afro-evropljane“ u pojedinoj zemlju, u obavezi da finansiraju projetke protiv „strukturalnog rasizma“ biće i članice EU koje nikada nisu imale kolonije, kao što su Mađarska, Poljska, Finska, Slovačka pa i Srbija ukoliko želi da bude članica EU.

Sama rezolucija iako se poziva na borbu protiv rasizma, u sebi nosi direktne rasističe predrasude prema Evropljanima, pa bi tako potomci onih koji su pre više vekova kolonizovali, to jest osobe koje nemaju nikakve veze sa kolonijalizmom trebale da plaćaju odštetu samo na osnovu svog porekla, drugim osobama koje nisu lično bile žrtve kolonijalizma već su to bili njihovi daleki preci.

Istovremeno EU previđa da su Afrički narodi jedni druge kolinizovali i porobljavali pre dolaska Evropljana, ali je po svemu sudeći jedini kriterijum za bitnu i nebitnu kolonizaciju rasa kolonizatora.

Sa druge strane period kolonijalizma iako je naneo određene negativne posledice na afričke države, istim zemljama i narodima dao je nezamislivi tehnološki napredak, donošenjem brojnih izuma iz Evrope u subsaharsku Afriku koji danas drastično olakšavaju život Afrikancima.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite