Ramštajnov spot sa vešanjem Jevreja i gejeva, skupio 20 miliona pregleda i raste! (VIDEO)

Ramštajnov spot sa vešanjem Jevreja i gejeva, skupio 20 miliona pregleda i raste! (VIDEO)

Za samo 3 dana kontroverzni spot nemačkog benda Ramštajn za pesmu Deutschland (Nemačka) u kome se prikazuje eksplicitne scene vešanje Jevreja i homoseksualaca, sakupio je oko 20 miliona pregleda i raste. Snimak je delimično cenzurisan od strane Jutjuba.

Prvi singl grupe Ramštajn nakon 10 godina uzdrmao je Evropu zbog krajnje kontraverzne ikonografije i debate da li promoviše mržnju i zloupotrebljava holokaust.

U okviru spota mogu se videti članovi benda obučeni u logoraške uniforme kako stoje na vešalima, nakon čega im prilazi gitarista Rihard Kurspe obučen u nacističu uniformu, sa svastikom oko ruke i izmačinjem im kamene blokove ispod nogu kako bi ih obesio. Na uniformama se nalaze Davidova zvezda koja je u logorima obeležavala Jevreje, kao i rozi trougao kojim su obeležavani homoseksualci.

U toku spota se prikazane scene nacional-socijalističkih spaljivanja knjiga, lansirinaje Hitlerovih V2 raketa koje su zamišljene u Drugom svetskom ratu kao čudo-oružje koje je trebalo da preokrene tok rata.

Nemačka država zabranjuje isticanje nacističkih simbola, ipak zakoni imaju otvorenu klauzulu da je njihova upotreba dozvoljena ukoliko su u pitanju umetnička dela, pod šta potpadaju i muzički spotovi.

Brojne jevrejske organizacije u Nemačkoj kritikovale su potez benda da ubaci scene holokausta u video. Ipak snimak je sakupio čak 20 miliona pregleda za samo 3 dana od svog objavljivanja i broj pregleda nastavlja da raste.

Ovo nije prvi put da je bend napadnut za korišćenje nacističke ikonografije u svojim nastupima. Tokom snimanja spota za pesmu Stripped, korišćen je snimak režiserke Leni Riefenstahl iz propagandnog filma Olimija, a radi se o režiserki koja je snimila čuveni Hitlerov film Trijumf volje.

Spot za pesmu Ich Will je drugi spot za koji kritičari tvrde da sedrži varijaciju na logo SS lobanju Totenkopf.

Klip za novi pesmu Deutschland delimično je cenzurisan od strane kompanije Jutjub i blokiran je za korisnike mlađe od 18 godina.

Spot prikazuje Afrikanku koja kanibalizuje ljudsku glavu

U drugoj sceni prikazane je crnkinja koja je odsekla glavu pevaču benda Tilu Lindemanu, a zatim počinje da je kanibalizuje. Mnogi kritičari su ovo videli kao pokazivanje direktne veze između afričkih plemena i kanibalizma, što bi moglo da stvori stereotipe o Afrikancima.

Napadi Jevrejskih organizacija

Šarlot Knoblok (Charlotte Knobloch) bivša predsednica Centralnog saveta Jevreja Nemačke kaže da je „Sa ovim videom bend prešao liniju. Instrumentalizacija i trivijalizacija Holokausta, kako je pokazana na snimku je neodogovorna“.

Feliks Klajn komesar nemačke vlade za anti-Semitizam je izjavio da je njegov stav da se radi o neukusnoj eksplotaciji umetničkih sloboda. Ipak protiv umetnika još uvek nije podneta bilo kakva tužba da su prekršili zakone.

Bend i i njihovi producenti još uvek nisu odgovorili na optužbe. Sa druge strane brojni fanovi brane Ramšatajn i ističu da se ne radi o mržnji i anti-semitizmu, već o umetničkoj slobodi, jer spot koji nosi ime Nemačka pokazuje istoriju te zemlje od rimskog perioda do danas i ističu da na kraju snimka Jevreji u logoru pucaju na naciste, te da se ne radi o promociji nacizma.

Izvor: Dnevna Gazeta

 

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite