TRAMP GAZI MERELOVU: SAD uvode carine od 11 milijardi dolara Evropskoj uniji! (FOTO)

TRAMP GAZI MERELOVU: SAD uvode carine od 11 milijardi dolara Evropskoj uniji! (FOTO)

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je uvođenje carina na proizvode iz EU u vrednosti od 11 milijardi dolara.

Američki predsednik je izjavio da će Sjedinjene Američke Države uvesti carine na evropsku robu ukupne vrednosti od 11 milijardi dolara dok Evropska unija ne prekine da subvencioniše „Erbas“.

„Svetska trgovinska organizacija smatra da su EU subvencije „Erbasa“ negativno uticale na Sjedinjene Američke Države, koje će sada uvesti carine na robu iz Evropske unije u iznosu od 11 milijardi dolara! Evropska unija je godinama iskorišćavala Sjedinjene Američke Države u trgovini. To će uskoro prestati“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila da Vašington razmatra uvođenje novih carina na uvoz iz Evropske unije, sve dok Evropska unija ne prestane da subvencioniše „Erbas“. Preliminarni spisak ove robe uključuje civilne helikoptere i avione, kao i njihove komponente. Osim toga, na spisku se nalaze i lososov file, rakovi, sirevi, maslinovo ulje, džemovi, sokovi, vino, tepisi i mnogi drugi predmeti. Takse bi mogle da se odnose na četiri zemlje: Francusku, Nemačku, Španiju i Veliku Britaniju.

Sjedinjene Američke Države procenjuju troškove subvencija EU u korist „Erbasa“ na 11 milijardi dolara godišnje. Ovaj iznos je predmet postupka u STO, čiji se rezultat očekuje ovog leta.

Kompanija „Erbas“ je saopštila da su nove američke carine neopravdane i da će dovesti do trgovinskih tenzija. Predstavnik Evropske komisije, reagujući na izjave američke strane o mogućim novim carinama zbog subvencija „Erbasa“, izjavio je da se EU priprema da uvede kontramere u sporu Svetske trgovinske organizacije oko američkih subvencija za „Boing“.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite