TEŽAK NERAD: Preko 50% migranata u Švajcarskoj živi od socijalne pomoći, samo 2% Švajcaraca!

TEŽAK NERAD: Preko 50% migranata u Švajcarskoj živi od socijalne pomoći, samo 2% Švajcaraca!

Prema nedavno objavljenim podacima, preko 50 posto pripadnika imigrantskih skupina različitog nacionalnog porekla u Švajcarskoj živi od socijalne pomoći, dok Somalijci odskaču sa više od 80 posto takvih slučajeva. 

Podaci su prikupljeni i objavljeni od strane Saveznog zavoda za statistiku i Državnog sekretarijata za migracije i pokazuju da ukupno 83.7 Somalijaca u Švajcarskoj živi na teretu poreznih obveznika, odnosno od socijalnih naknada.

Iako su Somalijci daleko najveći korisnici socijalnih naknada, nekoliko drugih nacionalnosti takođe ima stopu od preko 50 posto, kao što su državljani Eritreje sa 54.7 posto i Angole sa 54 posto.

Istovremeno tek 2.3 posto Švajcaraca živi od socijalne pomoći, a od imigranata su na „socijali“ najmanje zastupljeni – Japanci – sa 0.6 posto.

Bachir Gobdon iz udruge Somalijska dijaspora tvrdi da migranti nisu krivi što primaju veliku socijalnu pomoć jer su brojne porodice pravile veliki broj dece. On je pripisao deo krivice za visoku stopu socijalne pomoći u somalijskoj zajednici prosečnoj veličini porodice, rekavši: „Na primer, oni rade u ugostiteljstvu, gde su plate niske. Primera radi, obitelj koja ima sedam dece ne može živeti od toga.“

Ipak ovo ne objašnjava zbog čega su poreski obveznici Švajcarske dužni da finansiraju Somalijske porodica sa sedmoro dece, a statistika u drugim zemljama Evrope pokazuje isti trend velikih izdvajanja za socijalnu pomoć migrantima.

Statistika nalikuje onima u drugim zemljama kao što je Švedska, gde je stopa nezaposlenosti za migrante mnogo veća od stope za domaće Šveđane.

Podaci objavljeni prošlog leta pokazali su da Šveđani imaju stopu nezaposlenosti od samo 3.6 posto, dok je ona kod imigranata čak 19.9 posto.

U Nemačkoj je izveštaj Njemačke agencije za zapošljavanje prošle godine otkrio da je više od pola onih koji su na socijalnoj omoći „Hartz IV“ bili migranti, a primatelji socijalne pomoći među imigrantima su porasli za 69 posto od 2010., dok je broj Nemaca na socijalnoj pomoći pao za 20 posto.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite