DA, MOGUĆ JE PREOKRET: Mađari češće sklapaju brak, raste natalitet i pada broj razvoda!

DA, MOGUĆ JE PREOKRET: Mađari češće sklapaju brak, raste natalitet i pada broj razvoda!

Dok evropski narodi uživaju u izuzetno niskim stopama nataliteta za koje pojedini „eksperti“ tvrde da su nepovratne i da je problem moguće rešiti samo migracijom, Mađarska je u poslednjih deset godina postala izuzetak jer se ističe sa porastom broja brakova, smanjenjem abortusa i najvišom stopom nataliteta u poslednjih 20 godina. Novih brakova je 43 posto više nego 2010. godine, a stopa razvoda pala je za 22,56 posto. 

Sve je rezultat politike mađarske vlade koja svojim programima podstiče brakove i porodične vrednosti, istovremeno braneći mađarski i europski kulturni identitet.

„Nakon što smo 2010. godine osvojili izbore sa dvotrećinskom većinom, odlučili smo da izgradimo zemlju prijateljski nastrojenu prema porodicama i odgoju dece“, izjavila je mađarska ministarka za porodična pitanja Katalin Novak.

„Uprkos protivljenju pro-EU opozicije, vlada je donela zakone koji uspešno potpomažu porodicu, porezni sistem koji je naklonjen porodici, program stambenog zbrinjavanja, 800.000 novih radnih mesta, i mnošto prilika i pogodnosti kojima se ostvaruje ravnoteža između privatnog života i posla“, dodala je Novak.

„Živimo u vremenu kad se sve manje dece rađa u Europi. Ljudi na Zapadu na to odgovaraju imigracijom, no Mađari na to gledaju drugačije, nama ne treba određeni broj migranata, već mađarska deca“, u februaru je izjavio mađarski premijer Orban.

Izvor: Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite