UVOD U ETNIČKO ČIŠĆENJE: Specijalci ROSU tukli Srbe, krvave glave u Štrpcu! (VIDEO)

UVOD U ETNIČKO ČIŠĆENJE: Specijalci ROSU tukli Srbe, krvave glave u Štrpcu! (VIDEO)

Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most. Grandonačelnik Štrpca ocenio je poteze Albanaca kao napad na opstanak Srba u Štrpcu. 

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kojem je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale.

Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most.

Povređenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu. Žitelji Sirinićke župe okupili su se ispred opštine Štrpce i zahtevaju da im se obrate nadležni, koji su obećali da radovi na gradnji mini hidrocentrale neće biti nastavljeni, prenela je ta televizija.

KANCELARIJA ZA KiM OSUDILA UPOTREBU SILE

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

„Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini“, navodi se u saopštenju.

GRADONAČELNIK ŠTRPCA: NAPAD NA OPSTANAK

Gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije osuđuje jutrošnju prekomernu upotrebu sile od strane pripadnika ROSU i napad na stanovnike opštine Štrpce koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane i samim tim zaštite svoja prava i ocenjuje da je to napad na sve stanovnike Štprca.

„Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično smo oduvek bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno dvadeset meštana naše opštine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način”, istakao je Nikolić.

Opština Štrpce je donela odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja i ta odluka je i dalje na snazi.

Iz Opštine Štrpce ističu da će o svemu što se danas desilo razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primene sile nad nedužnim stanovnicima Štrpca.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite