Srpska crkva u Njujorku je 3 godine zgarište, potrebno manje nego što smo dali za Notr Dam! (FOTO)

Srpska crkva u Njujorku je 3 godine zgarište, potrebno manje nego što smo dali za Notr Dam! (FOTO)

Srpska crkva Svetog Save u centru Menhetna i dalje izgleda kao zgarište, nakon što ju je progutala vatra na Uskrs 2016. godine. Za obnovu crkve potrebno je milion dolara, što je konverziji valute manja vrednost od milion evra  koje je Srbija dala od svojih poreskih obveznika za obnovu Notr Dama.

FOTO: SAINT SAVA NEW YORK, @STSAVANYC / TWITTER

Žrtava i povređenih u tom požaru nije bilo, ali je materijalna šteta bila ogromna. Novinar B92.net Filip Čukanović posetio je crkvu u Njujorku i razgovarao sa protojerejom stavroforom Živojinom Rakočevićem.

„Planiramo da nastavimo sa radovima u oktobru, što znači skidanje unutrašnjeg dekorativnog kamena, instaliranje poda i stavljanje crkve pod krov. Nadamo se da bismo već na Uskrs sledeće godine bili u crkvi na službi“, kaže Rakočević.

Zasad je uklonjen šut, a potrebna su velika sredstva za obnovu ovog pravoslavnog hrama u srcu Velike jabuke. To je ipak samo prva faza, dovoljna za korišćenje hrama za velike praznike. Crkva ima 1.500 kvadrata, a potrebna je rekonstrukcija tri sloja kamena.

– Za sve su potrebna ogromna ulaganja, a samo za krov je potrebno pet miliona dolara. Za kompletne radove potrebne su „desetine miliona“ – kaže Rakočević.

„Taj novac dolazi od priloga i delimično osiguranja“, navodi on.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite