U migrantskom kampu blizu EU parlamenta izbile tuberkuloza, malarija i šuga!

U migrantskom kampu blizu EU parlamenta izbile tuberkuloza, malarija i šuga!

Nakon što je nedavno došlo do pojave tuberkuloze, malarije i šuge na jednoj od autobusnih stanica u Briselu, nedaleko od Europskog parlamenta, odlučeno je da na istoj više neće stajati gradski autobusi. Na dotičnoj stanici već duže vrieme „kampuju“ – imigranti. 

Prema pisanju belgijskog lista Let Laaste Nuus, sindikat vozača autobusa naredio je vozačima da se ne zaustavljaju na stanici Brisel Noord zbog epidemije različitih zaraznih bolesti.

Naime, dotičnu stanicu i njenu okolinu kao sklonište koriste imigranti koji su ilegalno ušli u Europu.

„Čak se i policija vozi tim delom u parovima od 2 automobila, pri čemu nose maske i ne izlaze iz automobila. To pokazuje koliko je nezdravo ovde,“ rekao je Marcel Conters, predsednik jednog od sindikata.

Sindikati su kritikovali neodlučnost vlasti. „Nema nikakvog napredka u rešavanju problema i sve se nastavlja i dalje,“ rekao je Conters.

„Posledica toga je da se situacija iz dana u dan pogoršava i da će sigurnost i zdravlje naših vozača i klijenata u budućnosti biti narušeno.“

Geert Witterzeel, šef sindikata ACV-a, potvrdio je da će problematična stanica biti ukinuta kao poslednja stanica i otkrio je da su sve privatne autobusne firme koje koriste postaju obaveštene o situaciji.

Zaposlenici iz transportne firme De Lijn već se mesecima žale na nesigurne i nehigijenske uslove u stanici i oko nje.

U novembru 2018., De Lijn je objavio da „premešta svoja stajališta sa stanice Brisel Noord zbog opasnosti od  transmigranata.“

Potparol De Lijna rekao je za list GVA da „postoji mnogo neugodnosti zbog transmigranata u obliku otpada, fekalija i improviziranih mesta za spavanje. Firmu za prevoz bila je prisiljena da interveniše jer regija glavnoga grada Brisela nije rešila problem.“

Članak u belgijskom dnevniku De Morgen od aprila 2019. navodi 57-godišnjeg vozača autobusa Andréa Vanderschrika koji je rekao da je „stanica postala jedno veliko smetlište“ i da „sa tim strancima to sigurno nije bezbedno za žene“.

Različite humanitarne organizacije dotičnim imigrantima donose hranu, uključujući kombi dostavu sa diplomatskim tablicama koji dolazi iz ambasade Čada, a koji distribuira hranu svakog petka imigrantima iz te zemlje.

Većina imigranata na stanici je doputovalaa iz Eritreje, Sudana i Etiopije, a cilj njihova puta je Velika Britanija.

Izvor: Let Laaste Nuus

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite