ZAŠTO NEMAMO REFERENDUM? Anketa otkrila da Srbi ne veruju da ulazimo u EU čak ni 2025!

ZAŠTO NEMAMO REFERENDUM? Anketa otkrila da Srbi ne veruju da ulazimo u EU čak ni 2025!

Građani nisu optimisti kada je reč o rešenju kosovskog problema, ne očekuju da Aleksandar Vučić potpiše priznanje, ali većinski kažu i da taj problem neće biti rešen uskoro. 

Foto: Pixabay

Istraživanje koje je agencija Faktor plus uradila u saradnji sa „Blicom“ kaže da su u manjini građani koji očekuju da naš državni vrh prizna nezavisnost. Na pitanje „mislite li da će predsednik Srbije ili predsednica Vlade Srbije potpisati nezavisnost Kosova i Metohije“, čak 78 procenata ispitanika odgovorilo je negativno, dok samo 15 odsto misli da hoće, a sedam nema stav. Istraživanje je rađeno pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana izjavio da neće potpisati nezavisnost, a Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže da se u poslednje vreme mnogo govorilo na tu temu i da građani ne samo nisu za to, već i ne veruju da će do priznanja nezavisnosti doći.

Na pitanje šta je najbolje rešenje sa stanovišta Srbije i njenih građana, za problem Kosova i Metohije, čak 50 odsto ispitanika odgovorilo je „zamrznuti konflikt“, 32 procenta misli da je to sporazum o razgraničenju dve strane, a osam odsto priznanje nezavisnog Kosova.

– Iako zamrznuti konflikt nije definisan, ljudima je najprihvatljiviji jer ne zahteva ni lično ni nacionalno odricanje, a Kosovo i dalje nije priznato – objašnjava Pejić, i kaže da je pitanje koliko je to održivo i koliko zavisi od nas.

Kada je reč o razgraničenju, o čemu su govorili predsednik Vučić, ali i ministri odbrane i spoljnih poslova Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, trećina ispitanika bi podržala iako ne znaju šta ono konkretno znači.

– Razgraničenje je rastegljiv pojam, neko podrazumeva da mi time dobijemo 80 odsto teritorije, a neko tri opštine. Građanima nije najjasnije – kaže Pejić.

Kada je reč o osećanjima i KiM, ponuđeno je bilo više odgovora i opcija da se zaokruži više. Kod čak 61 procenta dominantna je tuga, kod 46 odsto nada, a kod 31 bes.

– Tuga ne znači da su se ljudi odrekli Kosova nego im je žao zbog dešavanja na Kosovu i svesni su da kao država nemamo ingerencije na Kosovu – navodi on i kaže da će kada se rešenje približi većina verovatno biti ljuta.

Na pitanje u kom vremenskom roku očekuju rešenje, građani nisu optimistični. Skoro polovina ispitanika smatra da kosovski čvor neće biti rešen u narednih pet do deset godina, 22 odsto očekuje da bude rešeno u narednih godinu ili dve, a 14 odsto do kraja ove godine.

Rešenje kosovskog pitanja ukoliko ga podrže velike sile – Rusija, SAD, EU i Kina, podržalo bi 46 procenata anketiranih, ali samo ukoliko Kosovo ostane u sastavu Srbije. Ukoliko bi navedene velike sile bile garanti sporazuma, takvo rešenje podržalo bi 40 odsto građana, dok je po sedam procenata odgovorilo sa „da“, odnosno „ne“.

Pejić smatra da je jedini način da se dođe do prihvatljivog rešenja, bez većih posledica po zemlju i region, da garanti budu velike sile, pre svih Rusija, SAD i EU.

– Uključivanje sila garantuje da će dogovoreno biti i realizovano i da će obe strane dobiti uza njih nešto prihvatljivo. Svakako, neophodno je da se prvo dogovore Srbi i Albanci. Bilo bi dobro i da bude organizovana mirovna konferencija – zaključuje Vladimir Pejić.

Srbija u EU neće uskoro

Ispitanici su u istraživanju Faktora plus odgovarali na pitanja u vezi s Evropskom unijom. Na pitanje „da li očekujete da će Srbija u razumnom roku, od pet do sedam godina, postati punopravna članica EU, 46 odsto je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene, 24 odsto kaže da će Srbija ući u EU, ako EU opstane, 18 odsto je odgovorilo „da, ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proces proširenja preostalih balkanskih država, a 12 procenata da neće, jer se Evropska unija raspada.

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite