AMERIČKA DRŽAVA ZAŠTITILA PRAVA DECE: Kažna za abortus 30 godina zatvora!

AMERIČKA DRŽAVA ZAŠTITILA PRAVA DECE: Kažna za abortus 30 godina zatvora!

U utorak je republikanski guverner Džordžije Brajan Kemp potpisao zakon kojim se kriminalizuju abortusi nakon šeste nedelje trudnoće, popularno zvan “otkucaj srca fetusa”. Zakon HB 481 je do sada najekstremnija zabrana abortusa u ovoj američkoj državi predviđa kaznu za ilegalni abortus od doživotne robije do smrtne kazne.

Glavna svrha HB 481 je da zabrane lekarima da prekinu bilo koju trudnoću ukoliko detektuju “srčanu aktivnost embriona ili fetusa”, što se obično javlja u šestoj nedelji razvoja. Ali, ovaj zakon koji dalje unapređuje prava dece. U jednom delu se navodi da su “nerođena deca klasa živih, različitih osoba”, koje zaslužuju “puno pravno priznanje” – ne samo u svrhe abortusa već kao propisano pravilo. Zakon potvrđuje da će fetusi biti uključeni u populaciju jer su to ljudi i stanovnici države.

Ovaj zakon je kriminalizovao abortus koje žele da nelegalno obave i na taj način usmrte svoje dete. Ranije se žene prema zakonu Džordžije, koji je predviđao kriminalne kazne za ilegalne abortuse, nisu kažnjavale zbog samostalnih prekida trudnoće, ali prema novoj meri žene koje su abortirale dete će biti krivično gonjene.

Amerikanke rutinski koriste “Misoprostol”, lek protiv čira u stomaku koji takođe dovodi do abortusa i lako ga je kupiti na internetu. Veoma je efikasan u prvih 10 nedelja trudnoće, a ovaj zakon predviđa i kažnjavanje takvog vida ubistva fetusa.

Kad ovaj zakon stupid na snagu, žena koja sama prekine trudnoću biće krivični odgovorna za ubistvo drugog ljudskog bića, a kazna za taj zločin u Džordžiji je doživotna robija ili smrtna kazna. Zakon će imati posledice i po žene koje odu na abortus kod lekara ili pobace.

Tako će žena koja ode kod lekara biti saučesnica u ubistvu, za šta se dobija doživotna robija, dok će ona koja sama pobaci uz pomoć lekova moći da dobije 10-30 godina zatvora.

Tužioci mogu i ispitati žene koje pobace da utvrde da li su odgovorne, a potom ih mogu i pritvoriti i suditi im. Ukoliko stanovnica Džordžije otputuje u drugu državu radi abortusa, može biti optužena za zaveru za ubistvo, za šta sledi 10 godina zatvora. Pojedinac koji pomogne ženi da isplanira put u drugu zemlju radi abortusa ili je odveze na kliniku postaje saučesnik.

Izvor: Slate.com/Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite