TOTALNA PROPAST POLITIKE EVRO-INTEGRACIJA: Samo 11% srednjoškolaca u Srbiji podržava EU!

TOTALNA PROPAST POLITIKE EVRO-INTEGRACIJA: Samo 11% srednjoškolaca u Srbiji podržava EU!

Ambivalentnost domaće političke elite po pitanju Evropske unije najveći je razlog za rastući evroskepticizam mladih u Srbiji, rekli su sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je pokazalo istraživanje političke nevladine organizacije Građanske inicijative, samo 11 odsto ispitanih srednjoškolaca smatra da je veoma važno da Srbija postane članica EU.

Političke nevladine organizacije optužuju stranke za takve stavove mladih.

„Mladi u Srbiji svakodnevno slušaju ambivalentne poruke u kojima se sa jedne strane govori da delimo evropske vrednosti, a sa druge stalno ponavlja da su naši pravi najveći prijatelji negde drugde i da nas Evropska unija ucenjuje“, kaže za RSE Dragan Popadić, socijalni psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, objašnjavajući posledice evropskih stavova.

Četvrtina učenika trećeg i četvrtog razreda u 20 srednjih škola u Srbiji rekla je da im uopšte nije važno članstvo u Evropskoj uniji.

Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, navela je da je istraživanje ukazuje da se stavovi tinejdžera o Evropskoj uniji ne razlikuju od onih u opštoj populaciji.

„Danas jedan ministar o Evropskoj uniji kaže jedno, sutradan drugi ministar iz iste vlade kaže nešto potpuno kontra od toga. Iako se Srbija formalno nalazi u procesu pristupanja EU, ne pokazuje se istinska volja da u vrednosnom smislu Srbija bude deo te zajednice“, konstatuje Bojana Selaković.

Kada je u pitanju poverenje, tinejdžeri najviše veruju svojim roditeljima, pa onda sebi, na 5. mestu su verske institucije, na poslednjem 18. mestu je poverenje u Republičku Vladu, a na slabo plasiranom desetom je poverenje u Evropsku uniju.

O evropskim vrednostima đaci uče i kroz predmet građansko vaspitanje, koji je u obrazovni sistem uveden 2001. godine, a najveći broj njih zadovoljan je sadržajem. Kako su za RSE rekli neki od srednjoškolaca u Beogradu, Marko, Alma, i Sebastijan, često nisu dovoljno informisani.

„Mislim da Srbija ne treba da bude u Evropskoj uniji zbog viška obaveza i novih zakona koje bi dobili. Ne znam ni koje zakone imaju uopšte“, naveo je Marko.

„Treba da se priključimo EU jer očekujem neki boljitak i prosperitet. Sada mi smeta to što iz Srbije moramo da idemo u tu Evropsku uniju ako želimo da živimo normalno“, rekla je Alma.

„Ne priča se mnogo u školi o Evropskoj uniji, nemamo baš neke velike teme o tome. Kažu da ćemo u Evropi biti 2025. ali bilo bi bolje kada bismo ušli ranije zato što bi Srbija mogla više da napreduje“, zaključio je Sebastijan.

„Socijalna distanca“ mladih prema manjinskim grupama, pokazalo je istraživanje, generalno nije izražena, ali 36 odsto njih ima je prema Albancima i 41 odsto prema LGBT populaciji.

Prema istraživanju Ministarstva za evropske integracije Srbije, iz decembra 2018, 55 odsto građana podržava članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Slobodna Evropa/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite