Merkelova napala Salvinija pa zažalila, Italijan joj odbrusio muka mi je od tebe i bankara!

Merkelova napala Salvinija pa zažalila, Italijan joj odbrusio muka mi je od tebe i bankara!

Salvini kaže da mu je dosta birokrata i bankara, ne želi saradnju sa Merkelovom, ali je Orban dobrodošao.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas politiku italijanskog potpredsednika vlade Matea Salvinija i navela da neće sarađivati sa njim. Salvini se nije uzrujao zbog toga, već je osuo paljbu po Merkelovoj i francuskom predsedniku Emanuelu Markonu, koji su, kako kaže, uništili Evropu.

Do razmene oštrih reči došlo je samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament.

– Ne želimo da stanemo uz ljude koji su uništavali Evropu sve ove godine – rekao je Salvini pošto je Merkelova kritikovala njegovu antiimigracionu Ligu.

Merkelova je u intervjuu za italijansku „Stampu“ isključila bilo kakvu mogućnost saradnje između bilo koje desničarske stranke i Evropske narodne partije (EPP).

– Migracija sama je dovoljan razlog zašto se nikad ne bismo otvorili prema Salvinijevoj partiji – rekla je Merkel.

To ipak nije uznemirilo italijanskog lidera koji nikad nije ni pokazao interesovanje za saradnju sa nemačkom kancelarkom.

Umesto toga, pozvao je premijera Mađarske Viktora Orbana, koji se takođe oštro protivi politici otvorenih granica, koju vodi Merkelova, da bude deo desničarske grupe u Evropskom parlamentu.

– Ništa mi ne želimo sa Merkelovom ili Makronom, koji su uništili Evropsku uniju. Želimo da spasimo Evropu od birokrata, bankara i finansijera koji su je uništili za ove godine – rekao je Salvini.

Pročitajte još:
SOROŠEV PAKLENI PLAN: Pokoriti Evropu migrantima! Plan iz Drugog svetskog rata! (VIDEO)
EVROPSKI JELJCIN: Pijandura Junker uštinuo Plenkovića za zadnjicu! (VIDEO)

Nemačka kancelarka je inače ranije izjavila je kako misli da više ne postoji svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i da su se SAD praktički svrstale uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope.

– Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u izmenjenom svetu. Stare sigurnosti posleratnog poretka više ne vrede – rekla je Merkelova u intervjuu za nemački list „Ziddojče cajtung“, koji je objavio i Gardijan.

Ona je rekla da se Evropa, suočena sa izazovima koje pred nju postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti i formirati zajednički front.

Angela Merkel, koja je nedavno odstupila sa čela svoje Hršćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Europske unije i SAD sad na klimavim nogama.

To nije naročita novost, ali , svrstavanje SAD u istu kategoriju s Kinom i Rusijom zasigurno će iznenaditi mnoge s obe strane Atlantika.

Pročitajte još:
SPC SAOPŠTILA: Nema podele, Kosovo je Srbija! Plan SNS o razgraničenju pao u vodu…
Poslanica falsifikovala sliku gde Srbi siluju Albanku, silovali je njeni „prijatelji“ Amerikanci! (VIDEO)

Emanuel Makron, Angela Merkel, Dan primirja, Prvi svetski rat.

– Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspevamo – setite se, na primer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini – objasnila je Angela Merkel.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Bregzita, izbora Donalda Trampa za američkog predsednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkelove fundamentalno izmenio globalni poredak i gurnuo EU u defenzivu.

Pre tri godine, naravno, situacija je bila potpuno drugačija. Merkel i tadašnji američki predsednik Barak Obama bili su izuzetno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i spoljnoj politici. Ali Tramp je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovde neće nastaviti Obaminim stopama.

Tramp je optužio Merkelovu da „upropaštava Nemačku“ dopuštajući stotinama hiljada sirijskih i drugih izbeglica da dođu i ostanu u Nemačkoj. Njegove nediplomatske kritike Nemačke i lično Merkelove nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom nego i zbog NATO i trgovinske politike.

Trump je prošle godine u jednom intervjuu Evropu čak nazvao američkim „neprijateljem“ po pitanju trgovine, i to pre Kine i Rusije. Merkel mu to izgleda nije zaboravila, a sad mu je uzvratila istom merom, podseća Index.hr.

– Mnogi su ljudi zabrinuti u vezi s Evropom, uključujući mene. To znači da se osećam još više dužna da se pridružim drugima u osiguravanju da Evropa ima budućnost – istakla je Angela Merkel, kategorički odbacujući mogućnost otvaranja njene stranke ka ekstremno desnim populistima poput potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija.

I francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio zabrinutost zbog porasta ekstremističkih stavova, rekavši da „ako rascepkate Evropu, nema šanse da imate jaču Evropu“, preneo je AP.

On je upozorio da bi to moglo dovesti do sveta koji će voditi „G-2“, samo SAD i Kina.

Makron je pozdravio EU zbog toga što je u proteklih 70 godina mirno spojila 28 „jakih nacionalnih kultura“.

Pogledajte video: Makron žestoko udario na Haradinaja u Berlinu

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite