SPC SAOPŠTILA: Nema podele, Kosovo je Srbija! Plan SNS o razgraničenju pao u vodu…

SPC SAOPŠTILA: Nema podele, Kosovo je Srbija! Plan SNS o razgraničenju pao u vodu…

Sveti arhijerejski Sabor SPC je saopštio da je na godišnjem zasedanju u Beogradu potvrđen jednoglasan i nedvosmislen stav, da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i istakao da je to stav arhijereja SPC, a ne politički stav. Ovime je Crkva kategorički odbila plan o „razgraničenju“ koji su u javnsoti plasirali brojni funkcioneri vladajuće koalicije, uključujući i ministra Aleksandra Vulina. 

Kosovo i Metohija je kao takvo definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Sabora dostavljenom medijima piše i da taj stav nikako ne znači podržavanje ideje tzv. „zamrznutog konflikta“, već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena.

Arhijereji su istovremeno svesrdno podržali svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru KiM, kao južne pokrajine Srbije.

Dijalog bi, navodi se, trebalo voditi u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite srpskih svetinja, kao i omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.

Ukazuje se da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu tzv. kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju, Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, Unesko i druge važne međunarodne organizacije.

Zato je, navodi se, za Sveti arhijerejski Sabor SPC neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje.

Takva rešenja, smatra Sabor, dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji, i do „nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu“.

Ističe se da je to stav arhijereja SPC, a ne politički stav.

Reč je o stavu arhijereja, kao odgovornom pastirskom i istorijskom stavu, koji „proizilazi iz vekovne borbe SPC da očuva opstanak vernog srpskog naroda i svetinja na vekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg naroda“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite