SALVINI POZIVA RUSIJU DA UĐE U EU: Pre bi izabrao Putina nego Junkera! (VIDEO)

SALVINI POZIVA RUSIJU DA UĐE U EU: Pre bi izabrao Putina nego Junkera! (VIDEO)

„Pre bih izabrao Putina nego Junkera“ – stav je Matea Salvinija ministra policije i vice-premijera Italije. 

Podpredsednik vlade Italije i trenutno najpopularniji političar u toj zemlji Mateo Salvini, nedavno je izjavio da bi voleo da vidi Rusiju u EU. To je samo jedan u nizu stavova lidera Lige, a ima dosta toga da kaže i o Putinu i Junkeru.

Uprkos rastućoj rusifobiji u Evropi, SAD i Kanadi i širenju mržnje i stereotipa upernih protiv Rusa u Evropi je prisutan i trend rastućeg broja političara koji žele produbljivanje saradnje sa Ruskom Federacijom, kao što su Viktor Orban, Marin Le Pen i Mateo Salvini.

Autoritarno ponašanje evrokrata u Briselu, nametanje zakona državama članicama, masovna cenzura medija pod izgovorom ugrožene bezbednosti i „govora mržnje“, udaljili su desnicu u Evropi od ideje Evropske unije, a istovremeno učinila saradnju sa Rusijom sve privlačnijom.

Lider stranke Liga, već dugi niz godina gaji pro-ruske stavove, pa je tako 2015. godine tokom zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu došao u parlament u majici sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Salvini kao pobornik ideje nacionalne demokratije i povratka suvereniteta, više puta je ulazio u konflikte sa Žan Klod Junkerom kontraverznim vođom evropske komisije.

Mateo Salvini je tako oktobra meseca poručio Žan Klod Junkeru da je pijanica i da nema šta da razgovara sa njim.

Na pitanje novinarke da prokomentariše poslednju svađu koju je imao sa Junkerom, Salvini je odgovorio „Parlo solo con gente sobria!“ u prevodu razgovaram samo sa ljudima koji su trezni. Mnogi analitičari vide ovaj potez Salvinija kao potvrdu da je Italija spremna da napusti EU i da ih sve manje interesuju stavovi evrokrata u Briselu.

Na jednoj od konferencija za novinare lider Lige direktno je rekao da kada bi imao izbor između Junkere i Putina, da bi uvek izabrao Putine.

Priželjkuje Rusiju u EU i protivi se ulasku Turske

Zvanični Rim poručuje da Turskoj nije mesto u EU, jer ta zemlja nema ništa zajedničko sa Evropskim nacijama, ali da je Rusija dobrodošla kao članica EU, jer deli istoriju i kulturu Evrope.

Italijanski potpredsednik vlade i prema anketama trenutno najpopularniji političar u Italiji Mateo Salvini odavno je poznat kao kritičar turskih nastojanja da uđu Europsku Uniju. Nedavno je javno izjavio da Turska „nema ništa zajedničko sa Europom“, i da nikad ne bi trebalo da joj se dozvoli pristupanje EU.

Salvini je istovremeno izjavio da bi umesto Turske radije video Rusiju kao članicu Europske Unije.

„Decenijama trošimo milijarde evra kako bismo ubedili Turke da uđu u EU, uprkost tome što Turska nema nikakve veze s Europom“, istakao je Salvini osvrćuću se na činjenicu da Turska ima samo svoje 3% teroritorije u Evropi, a 97% u Aziji, kao i da se radio o predominantno islamskoj zemlji.

„Umesto da podupiremo ideju turskog ulaska u EU, iskreno bih radije voleo da vidim Rusiju u europskom društvu. Rusija nam je puno bliža po pitanju istorije, kulture, privrede i tradicije.“

Salvini se osvrnuo i na pitanje europskih sankcija Rusiji.

„Moj stav je uvek bio jasan, sankcije Rusiji su beskorisne, ako ne i štetne za italijansku privredu i rešavanje problema koji postoje na našem kontinentu.“

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite