ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU: Službe montirale pijani snimak, da bi uticali na EU izbore! (VIDEO)

ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU: Službe montirale pijani snimak, da bi uticali na EU izbore! (VIDEO)

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe je podneo ostavku na tu poziciju, a sutra ce to učiniti i na mesto lidera desničarske Slobodarske stranke (FPO). Ova odluka dolazi nakon što je u javnost izašao snimak Štrahea star preko 2 godine gde u alkoholisanom stanju govori o korupciji. Lider desnice kaže da je tajming objavljivanja video materijala pokazao da se radi o podmetačini i zahteva da se objavi ceo snimak. 

Vice premijer Austrije (Foto: Screenshot)

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, on je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, posle razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mesto vicekancelara.

„Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U poslednje tri godine sam puno doživeo, ali ovo što je pre dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju“, rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa posle smrti oca.

„Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog delovanja. Zbog toga tražim celokupni snimak, koji će dokazati to“, dodao je Štrahe.

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove reči bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vređao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

Štrahe je na udaru kritika boio pošto je objavljen video u kome on Štrahe i njegov partijski kolega Johan Gudenus govore neimenovanoj ženi da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podržava Slobodarsku stranku.

Dva lista su navela da je sastanak, održan više meseci pre austrijskih parlamentarnih izbora, očigledo bio zamka da kompromituje dvojicu političara, mada nije jasno ko stoji iza njega.

Posle objavljivanja snimka opozicija je zatražila njegovu ostavku, a nešto kasnije je i kancelar Sebastijan Kurc najavio da prekida saradnju sa Štraheom. Policija istražuje snimak.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite