DRECUN PROTIV CRKVE: Dajem punu podršku razgraničenju Srbije sa Kosovom! (VIDEO)

DRECUN PROTIV CRKVE: Dajem punu podršku razgraničenju Srbije sa Kosovom! (VIDEO)

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je za N1 da pruža punu podršku predsedniku Republike Aleksandru Vučiću za postizanje rešenja za Kosovo. Greše oni koji, kako je rekao, misle da je razgraničenje samo neka linija i ocenjuje da je reč o mnogo složenijem predlogu. Podsećamo SPC je nedavno izdala svoje saopštenje da ne pristaje na bilo kakvu podelu ili razgraničenje i da je Kosovo u celosti Srbija, kao što je navedeno i u Ustavu.

Skupština Srbije održaće 27. maja sednicu o Kosovu, na kojoj bi izveštaj trebalo da podnese predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drecun je u Danu uživo TV N1 podsetio da je Vučićeva ideja o razgraničenju na Kosovu, čije detalje nikada nije javno obrazložio, našila na neprihvatanje u dobrom delu srpske javnosti, ali da on spada u ljude koji predsedniku pružaju punu podršku u pronalaženju, kako je rekao, specifičnog, održivog i mirnog rešenja za kosovski problem.
Neki su, prema rečima Drecuna, na Vučićevu ideju o razgraničenju odmah pomislili na neku liniju – granicu koja bi razdvajala Srbe i Albance.

„Mislim da je situacija mnogo složenija i mogla bi u delu da se poistoveti sa nekim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma, da ne budem pogrešno shvaćen. Morate da nađete rešenje za konačani status Kosova i Metohije. Albanci kažu: ‘Priča je završena, mi smo državai samo Srbija da nas prizna’. Srbija kaže: ‘Ne, priča nije završena, nećemo vas nikada priznati tako’, a sada se Amerikanci pojavljuju i kažu: ‘Da, priča nije završena, ipak mora da se postigne dogovor sa Beogradom’. I tu vidimo šansu da te velike sile konačno dozvole kompromisno rešenje. Da ne budemo samo mi gubitnici“, rekao je Drecun.

„Hajde da definišemo status Kosova i Metohije, a onda u okviru toga status Srba na severu, pa status Srba u Pomoravlju, pa u Brezovici, Štrpcu, pa da definišemo zaštita svetinja. Imate u Dejtonskom sporazumu Distrikt Brčko, pa imate koridore prema Goraždu. Da pronađemo specifična rešenja za jednu sredinu koja je izmešana, gde Srbi ne žive samo u jednom delu. Mislim da je u tom smislu više ideja bila o razgraničenju“, objasnio je gost Novog dana.

Takvo rešenje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da stvore uslove da generacije koje dolaze, i na srpskoj i na albanskoj strani, ne idu ponovo u rovove.

Sednica 27. maja neće, međutim, biti kraj parlamentarnih aktivnosti o Kosovu. Drecun je za jun najavio sednicu na kojoj će biti usvojena rezolucija kojom će se, kako je rekao, osuditi etničko čišćenje koje je sprovela i još uvek sprovodi tzv. OVK.

„Mi hoćemo da istinitim prikazivanjem o zločinima odgovorimo na brutalne laži iz prištinske rezolucije. Ja sam sada na ovom mestu, činim sve što mogu, formirao sam radnu grupu koja je sabrala sva saznanja o zločinima na Kosovu, pripremio sam pismo za srpski kokus (u Kongresu SAD), da prezentujemo naša saznanja, dokumentaciju, a ne prazne priče ili fotografije koje su nastale na drugom mestu, kao što je pokazala Fljora Brovina“, rekao je Drecun.

„Srbi olovkom izborili opstanak“

Komentarišući juče održane izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, i ubedljivu pobedu kandidata Srpske liste, Drecun je rekao da su se Srbi „olovkama, a ne barikadana“ izborili za opstanak u pokrajini.

„To je ojačalo kapacitet srpskog naroda i njenog legitimnog predstavnika – Srpske liste, da mogu da odbiju pokušaje Prištine da ugroze njihov opstanak“, uveren je Drecun.

Pritom je odbacio ocene opozicije i analitičara, kako u Beogradu tako i u Prištini, da je na Srbe vršen pritisak da glasaju za Srpsku listu i da ostale partije iz straha nisu želele da kandiduju svoje predstavnike.

Predsednik Vučić je, kako je naveo Drecun, pozvao Srbe na Kosovu da glasaju po svojoj savesti, a razlog zašto Beograd podržava Srpsku listu je to što je ta stranka prihvatila da deluje isključivo u koordinaciji sa srpskim vlastima, dok neke druge srpske stranke na Kosovu, prema njegovoj oceni, služe samo da pojedinim odlukama Prištine daju privid multietničnsti.

Izvor; N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite