Dačić preživeo teroristički napad tokom lobiranja protiv nezavisnog Kosova, 6 mrtvih 13 ranjenih!

Dačić preživeo teroristički napad tokom lobiranja protiv nezavisnog Kosova, 6 mrtvih 13 ranjenih!

Ivica Dačić, šef diplomatije, zadesio se usred terorističkog napada u Somaliji tokom posete u koju je otišao kako bi lobirao za povlačenje priznanja Kosova. 

Dačić je prekjuče ujutro bio na sastanku s predsednikom Somalije u predsedničkoj palati u glavnom gradu Mogadišu, kada je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva! U napadu je poginulo najmanje šestoro ljudi, dok je njih 13 povređeno.

Ivica Dačić je danima unazad na službenom putu u Africi, a prema planu posete, bilo je predviđeno da se diplomatska ofanziva Ministarstva spoljnih poslova završi u Somaliji. Delegacija iz Srbije je bila dva dana u Somaliji, a poslednjeg dana posete, Dačić je imao sastanak s predsednikom države Muhamedom Abdulahi Muhamedom.

Dok je Dačić sa domaćinima razgovarao u predsedničkoj palati, ispred rezidencije je došlo do terorističkog napada – eksplodirao je automobil-bomba pun eksploziva koji je vozio samoubica.

Svi svetski mediji su odmah preneli vest – u eksploziji je povređeno više od 13 ljudi, uključujući i dva poslanika somalske skupštine, dok je telohranitelj jednog od njih poginuo na mestu. Poginulo je najmanje šestoro ljudi, većinom vojnika. Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbednosnog punkta kod predsedničke palate dok su vojnici obavljali bezbednosne provere vozila na glavnom putu. Odgovornost za napad, javljaju mediji, preuzela je somalska ekstremistička pobunjenička grupa Al Šabab, navodeći da su na meti bila vozila s vladinim zvaničnicima.

Pročitajte još:
PROFESORKA: Alah dozvoljava muslimanima da siluju žene, koje su druge vere! (VIDEO)
(VIDEO) Stotine migranata zauzelo aerodrom u Parizu, skandiraju Francuska ne pripada Francuzima!
GORELI LJUDI U POLICIJSKOJ STANICI: Migrant izazivao požar, dvoje poginulo deset ranjeno!

Dačić kaže da su „jedva pretekli“.

– Ovde (u Somaliji) jedva pretekosmo. Automobil-bomba ispred predsedničke palate dok smo bili na sastanku. Ima mrtvih u napadu – navodi Dačić.

Nisam se uplašio

Šef diplomatije dodaje da su oni u predsedničkoj palati čuli eksploziju, ali da se on nije nimalo uplašio.

– To je puklo… Predsednik Somalije se štrecnuo, a ja ništa. Kažem: „Navikli smo mi na to, nas su bombardovali“, a on će na to: „Da su ovde bili neki sa Zapada, pobegli bi glavom bez obzira“ – navodi on, kao i da nije bilo evakuacije zaposlenih i gostiju u predsedničkoj palati.

Dačić je noć pred sastanak spavao u Mogadišu i kaže da je prvi ministar na svetu koji je to uradio. Razlog leži u činjenici da pomenuta ekstremistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

– Ja sam prvi ministar na svetu koji je spavao u Mogadišu – dodaje Dačić.

Kako je poseta Somaliji bila poslednja u Dačićevoj agendi, prema ranije utvrđenom planu, on je odmah nakon sastanka krenuo za Srbiju.

Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova

Predsednik Somalije Muhamed Abdulahi Muhamed Farmađo rekao je u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem da će njegova zemlja preispitati odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić je boravio u Somaliji, gde je imao bilateralne razgovore sa predsednikom Somalije Muhamedom Abdulahijem Muhamedom Farmađom, predsednikom Vlade Somalije i ministrom spoljnih poslova Somalije.

U razgovorima je izražena obostrana spremnost za obnovu tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje koji datiraju još iz vremena bliske saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Predsednik Somalije je istakao da njegova zemlja ne podržava separatizam i jednostrane poteze koja podrivaju međunarodno pravo i međunarodni poredak.

Naglasio je da će Somalija preispitati i ukinuti sve odluke tranzicione vlade iz 2010. godine, koje nemaju legitimitet, uključujući odluku o priznanju jednostrano poglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: RTS/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite