PONIŽAVANJE SRBIJE: Šreder pred Vučićem hvalio NATO bombardovanje, dobio tunjav odgovor!

PONIŽAVANJE SRBIJE: Šreder pred Vučićem hvalio NATO bombardovanje, dobio tunjav odgovor!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder razgovarali su danas o geopolitici u okviru simpozijuma nevladine organizacije “World Minds” u Beogradu.

Okupljenim se obratio organizator konferencije Rolf Dobeli i objasnio otkud World minds u Beogradu.

– Ne treba zaboraviti da je pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.Takođe zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i zato je jako teško njom upravljati. Ali srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd- rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Dobeli je nakon toga pozvao „tri geopolitička mastermajnda“ – predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg kancelara nemačke gerharda Šredera i direktor Ringiera Marka Valdera da mu se pridruže na sceni.

Osnivač grupacije “World Minds” Rolf Dobeli najavio je izvršnog direktora kompanije “Ringier AG” Marka Valdera i njih dvojicu rečima da “poziva tri geopolitička mastermajnda” na scenu.

Razgovor je započeo Valder.

– “World Minds” se dešava u Beogradu zahvaljujući (premijerki) Ani Brnabić. Hvala svima što smo prvi put ovde – rekao je Valder.

Prvo pitanje Valder je postavio Šrederu: “Dvadeset godina je od NATO bombardovanja. Šta vas je navelo na ovu akciju protiv Srbije?”

– Prva je bila odluka povodom Iraka. Morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka bila je da li da prihvatimo intervenciju u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu – rekao je Šreder.

Pročitajte još:
VLADIKA GRIGORIJE OTKRIO: Vučić na saboru SPC rekao „zanosimo se da je Kosovo naše“
DOBRE VESTI ZA SRBIJU: Protivnica nezavisnog Kosova, pobeđuje Makrona u svim anketama!

VUČIĆ: Lako je da kritikujem odluku da je loša ali treba da oprostimo NATO bombardovanje

Valder je potom pitao Vučića kakva su njegova sećanja na ovaj period.

– Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo, kao i vojske i policije, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a vi Mark, znate brojke, pokazuje da ekonomski odlično napredujemo. Ostaje pitanje Kosova kojim ćemo se baviti uskoro – rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Po pitanju Kosova smo izgubljeni u vremenu i prostoru

Na pitanje Valdera, gde je Srbija trenutno kada je reč o Kosovu, Vučić odgovara:

– Svi smo izgubljeni u vremenu i prostoru. Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoroi pet sati i onda sam dobio poruku – moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Moramo to i zbog MMF-a i Svetske banke, treba nam još autoputeva, još ekonomskog razvoja – kaže predsednik Srbije.

Pročitajte još:
PROFESORKA: Alah dozvoljava muslimanima da siluju žene, koje su druge vere! (VIDEO)
(VIDEO) Stotine migranata zauzelo aerodrom u Parizu, skandiraju Francuska ne pripada Francuzima!
(FOTO) Migrant kanibalizovao policajca, odgrizao mu prst! Vlast poručuje nema više tolerancije!

Valder je nakon toga postavio novo pitanje Šrederu: Kako Vama ovo izgleda sa strane, pitanje Kosova, pošto predsednik kaže da smo izgublljeni?

– Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo Srbiju u EU, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu – kaže Šreder.

Na simpozijumu učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić koja će predstaviti program digitalizacije.

Izvor: Dnevna Gazeta/Srbijadanas.com/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite