PRVI TEŽAK PORAZ ZAGAĐIVAČA: Kraljevo zabranilo izgradnju mini-hidroelektrana!

PRVI TEŽAK PORAZ ZAGAĐIVAČA: Kraljevo zabranilo izgradnju mini-hidroelektrana!

Gradska vlast u Kraljevu odlučila je da više ne izdaje građevinske dozvole za gradnju malih hidroelektrana koje bi uništile reke i životnu sredinu, a na taj potez odlučili su se nakon što su investitori doslovno skrenuli reke u cevi i potpuno uništili živi svet oko planinskih reka na području Kraljeva, prenose mediji.

Kako je navodeno, u poslednje dve tri godine izgrađeno je tridesetak mini elektrana, a samo na reci Studenici planirana je gradnja tri hidroelektrane i podizanje brane od oko 13 metara kako bi se stvorilo manje jezero na samo pet kilometara od istoimenog manastira, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da ima primera gde je potpuno uništena životna sredina i gde je došlo do pomora ribe, a najdrastičnije je tamo gde su reke, kako kaže, jednostavno prestale da postoje, odnosno sada teku kroz cevi, kakav je slučaj s Jošanicom, dok pola Samokovske reke, od 20 kilometara toka, prolazi kroz cevi.

„Zbog toga smo rešili da budemo rigorozni pre nego što izdamo dozvolu za gradnju mini elektrana. Osim poreza na imovinu, grad Kraljevo nema nijednu korist od njih”, kazao je Terzić.

Gradonačelnik kategorički tvrdi da se mini centrale više neće graditi na mestima u koja su ljudi dolazili zbog prirode i reke i u kojima se stanovništvo bavilo turizmom.

„Tome stajemo na put”, poručio je Terzić. Plan za izgradnju MHE rađen je na osnovu katastra iz 1987, koji obuhvata 40 lokacija, a taj broj je dodatno povećan planom od 2012. do 2025. na 52.

Od ukupnog broja planiranih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva na početku 2018. godine, devet je već izgrađeno i dobilo je status privremeno povlašćenog proizvođača struje.

Većina MHE derivacionog je tipa i proizrokuje nesagledivu štetu prirodi i ljudima.

Izvor: Politika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite