MASOVNO HRLE U SRBIJU: Ovo je broj migranata koji dnevno uđe u našu zemlju, kapaciteti pred pucanjem!

MASOVNO HRLE U SRBIJU: Ovo je broj migranata koji dnevno uđe u našu zemlju, kapaciteti pred pucanjem!

Broj migranata u Srbiji raste, a priča o tome da oni ne žele da ostanu u našoj zemlji polako pada u vodu, jer bi kapaciteti za prijem migranata uskoro mogli da dođu do tačke pucanja kaže Radoš Đurović direktor centra za pomoć azilantima.

Broj ulazaka migranata u Srbiju povećan je u proteklih nekoliko nedelja, pre svega iz pravca Severne Makedonije, a zbog sve češćih pokušaja ilegalnog prelaska granice u zemlje EU rastu i rizici po njihovu bezbednost, izjavio je za Tanjug direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović.

Dnevno u zemlju uđe između osamdeset i stotinu migranata, od kojih se neki zadržavaju u Preševu, na jugu centralne Srbije, gde se prijavljuju i zatim smeštaju u centrima, ali većina nastavlja put dalje ka severu, krećući se glavnim saobraćajnicama, prugom ili peške, često uz pomoć krijumčara, kažu iz ove organizacije.

Možete ih videti pored auto-puta kako idu ka Beogradu, što su signali da pritisak raste – navodi Radoš Đurović.

Krijumčarenje migranta postalo je unosan biznis u Vojvodini, Kruševcu, Ćupriji, Nišu i drugim gradovima, gde trgovci ljudim prevoze migrante krivajući ih u kamionima u pokušaju da pređu granicu.

Iz tog razloga duža su i zadržavanja na granicama.

Đurović podseća da su sve češća ilegalna vraćanja, odnosno „guranja“ migranata iz pravca Hrvatske, Mađarske i BiH, tako da se dešava da jedan čovek više puta biva vraćen nazad u Srbiju kada pređe granicu.

Situacija je ozbiljna, raste i broj kriminalnih radnji i krijumčara – upozorava Đurović.

Srbija u ovom trenuku svojim smeštajnim kapacitetima može da odgovori na pritisak migranata, ali i to će se promeniti ako se poveća njihov broj, kaže direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila.

Đurović traži ubrzanje birokratskih procedura za prijem migranata

Potrebno je obezbediti smeštajne kapacitete, smanjiti birokratske procedure i obezbediti efikasniju i lakšu registraciju za te ljude, jer je najveći broj migranata u tranzitnim kampovima, gde im nije regulisan status i nevidljivi su za sistem, što ih gura u ruke krijumčara.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite