Desničari odneli ubedljivu pobedu i u Austriji, Štraheov montirani skandal nije uticao na rezultate!

Desničari odneli ubedljivu pobedu i u Austriji, Štraheov montirani skandal nije uticao na rezultate!

Desnica u Austriji odnela je ubedljivu pobedu na izborima, doskorašnji koalicioni partneri Sebastijan Kurc i FPO Hajnca Kristijana Štrahea, osovojili 35.4 % i 18.1%, a afera sa video snimkom Štrahea kako u alkoholisanom stanju obećava poslovne mogućnosti jednoj ženi očito se nije odrazio na rejting te stranke jer je razlika u odnosu na predhodne izbore svega 1% glasova.  

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca veliki je pobednik izbora za Evropski parlament u Austriji. Njegova stranka osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi poslati putem pošte, 35,4 odsto glasova, što je za 8,37 odsto više nego na prošlim izborima za EP.

Inače ovo je najubedljivija pobeda jedne stranke u Austriji na izborima za Evropski parlament. Na drugom mestu, prema rezultatima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Ekart Rac, sa skoro 12 odsto razlike, nalazi se SPO koja je osvojila 23,6 odsto glasova, što je 0,50 odsto manje nego 2014.

Treća je Slobodarska partija Austrije (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, koja se, nedelju dana pred glasanje, suočila sa aferom oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea na kome se snimljen skrivenom kamerom okružen vlašama alkohola kako nudi poslovne mogućnosti navodnoj ćerki ruskog biznismena. Zbog čega je odlučio da podnese ostavku na mesto predsenika stanke.

Pročitajte još: 
MARIN LE PEN PORAZILA MAKRONA: Francuzi rekli istorijsko NE birokratama u Briselu!
APSOLUTNA DOMINACIJA: Orban osvojio 52 posto, drugoplasirana stranka samo 16 procenata!
VELIKA POBEDA NACIONALISTA: Salvini demolirao EU stranke, Italija rekla ne migraciji!

Štahe je istakao da je snimak sečen i montiran da bi se izvadio iz konteksta i poručio je da je bio u alkoholisanom stanju, kao i da je hteo da impersionira mlađu devojku, nakon čega je zatražio da se obajavi celokupan snimak, a ne samo isečci.

Slobodarci su osvojili 18,1 odsto glasova, što je, imajući u vidu skandal oko Štrahea, manje za samo 1,63 odsto u odnosu na prethodne izbore za Evropski parlament, ali je pretrpela značajni gubitak u odnosu na prošle parlamentarne izbore, kada je osvojila skoro devet odsto više glasova. Stranka Zelenih nalazi se na četvrtoj poziciji sa 13 odsto glasova, sa gubitkom od 1,47 odsto. U Evropski parlament ulazi iz Austrije još i Neos koji je osvojio 8,1 odsto glasova.

Više o izborima za evropski parlament, političkom nasilju nad anti-EU opozicijom, cenzuri medija i interneta od strane Brisela, problemu migracije kao i političkim ubistvima u EU, možete videti u emisiji produkcije Centar posvećenoj EU izborima:

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic/Agencije

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite