(VIDEO) Engleska stranka čiji je predsednik nazivao Kosovo kriminalnom državom, uzeo pola miliona glasova!

(VIDEO) Engleska stranka čiji je predsednik nazivao Kosovo kriminalnom državom, uzeo pola miliona glasova!

Uprkos procenama da će završiti izbore na nivou statističke greške, predsednik UKIP-a (Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva) Džerad Baten uspeo je da osvoji 554,463 glasova građana na izborima za EU parlament.

Baten je negativno nastrojen prema nezavisnosti Kosovo, a samoproklamovanu državu je nazvao leglom kriminala i u parlamentu EU zahtevao da im se ne daju donacije iz budžeta evropske unije, jer su njihovi lideri umešani u trgovinu organima.

Jedan od osnivača UKIP-a i poslanik evropskog parlamenta, Džerad Baten je izglasan za novog lidera te stranke prošle godine. Radi se o političaru koji u prvi plan stavlja opasnost masovne migracije po Evropu i istaknut je borac protiv islamskog ekstremizma.

Stranka je nedavno iskusila pad rejtinga nakon povlačenja Najdžela Faraža sa čela stranke, međutim nakon dolaska Batena stranka je samo od članstva dobila donacije od 300.000 funti za rašavanje finansijske situacije UKIP-a, dok novi predsednik kaže da se moral unutar stranke ponovo podigao i očekuje dobre rezultate.

Lider opozicione stranke je javno izražavao svoje negativne stavove prema nezavisnosti Kosovo, nazivajući ih kriminalnom državom tokom svog govora u parlamentu EU.

„Procena je da je međunarodna zajednica Kosovu dala 4.7 milijardi evra, od čega je 2.3 milijarde od EU i država članica, jedno od obrazloženja je kako bi se borili protiv kriminala i uspostavili vladavinu zakona. Ipak kancelarija EU za kriminalno obaveštajne poslove je rekla da se situacija nije promenila od 1999. godine, savet Evrope je povezao lidere Kosova sa bandama koje trguju ljudskim organima, već imam dovoljno kriminalaca sa Kosovo u Londonu, bez obzira što oni i dalje nisu članica. Već ih imamo dovoljno, hvala vam!“ rekao je Džerard Baten pred evropskim parlamentarcima, na šta je dobio odgovor pro-EU poslanice Uraike Lunaček da bi on trebao da podržava nezavisnost Kosova, jer se UKIP zalaže za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva od EU, na šta je poslanik UKIP-a replicirao da čak ukoliko bi Kosovo ušlo u EU, ono ne bi bilo nezavisno, jer je cela ideja EU da su ukine nezavisnost država članica.

Stranka nije oduševljena rezultatima, ali je davno imala i veoma dobre rezultate na lokalnim izborima. Za razliku od izbora 2014 kada su osvojili preko 4 miliona glasova i bili prvoplasirana stranka, UKIP je ove godina sa oko pola miliona glasova na EU izborima osvojio 3.2% glasova i izgubio 8 poslanika u EU parlamentu.

Baten kaže da im izborna kampanje i mediji nisu bili naklonjeni i ističe da su samo nekoliko nedelja pre EU izbora osvojili 8.6 % glasova u izborima za u reonu Newport West gde im biračko telo nije naklonjeno, a time su utrostručili broj glasova.

Pred toga stranka je nedavno odnela veliku pobedu osvojila i 56% glasova u mestu Darbi.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite