(VIDEO) ROSU upao na Sever Kosova, upucano dvoje Srba! Vojska u stanju borbe gotovosti!

(VIDEO) ROSU upao na Sever Kosova, upucano dvoje Srba! Vojska u stanju borbe gotovosti!

U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije. Kako javlja Tanjug, uhapšeno je 13 Srba, pripadnika kosovske policije. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je punu borbenu gotovost Vojske.

9.50 – Vučić o situaciji na severu Kosova u 10.30

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10.30 sati.

9.50 – AP: Srbija naredila trupama da budu u punoj pripravnosti

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija upala u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

9.40 – Kosovska olicija: Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena

Kosovska policija oglasila se povodom jutrošnje akcije na severu KiM, saopštivši da je uhapšeno nekoliko policijskih službenika i građana, osumnjičenih za „učešće i organizovananje kriminalne grupe“, u vezi sa krijumčarenjem robe, zloupotrebom službenog položaja, davanjem mita i nedozvoljenom trgovinom.

„Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena, uključujući hapšenje i kontrolisanje pojedinih lokacija, što je rezultiralo zaplenom relevantnih dokaza, kao i dugih cevi“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske policije.

Pročitajte još:
PO ČIJOJ NAREDBI? RTS zabranio komentarisanje na snimku Vučićevog govora o Kosovu! (VIDEO)
(VIDEO) HAOS ISPRED SKUPŠTINE: Sevale bejzbolke, sukob SRS i Dveri! J*bo vam pas mater!

9.30 – Pucnjava u Zubinom potoku, ispaljeno 200 metaka, lakše povređeno dvoje Srba

Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova. Jedna osoba, I. M, je uhapšena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

9.25 – U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Kako saznajemo, Vučić je upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU što pre ne povuku sa severa Kosova. Prema nezvaničnim informacijama primećeni su pokreti naše vojske i policije na severu Kosova.

9.20 – Most u Kosovskoj Mitrovici zatvoren, može da se pređe samo pešice

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

9.18 – Građani se razišli sa trga

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto.

9.15 – Kosovski mediji objavili snimak na kom se čuju pucnji!

U opisu video snimka koji su objavili kosovski mediji piše da se pucnji čuju tokom akcije ROSU na severu Kosova.

Pročitajte još:
MONSTRUOZNA IZJAVA LIDERA EU: Protivnike Evropske unije čeka giljotina! (VIDEO)
JUNKER: Samo glupi ljudi vole svoju zemlju! (VIDEO)

8.55 – Kosovska policija tvrdi: Tokom hapšenja pružan oružani otpor

Kosovska policija saopštila je da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor, prenosi RTS.

8.40 – Haradinaj: Reč je o operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i istakao da je reč o „operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da pprištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kososvke policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

„U severnim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni“, tvitovao je Haradinaj.

8.40 – Đurić: ROSU napadaju Srbe na ulazu u Zubin potok

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

„To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila“, rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

8.35 – Uhapšeno 13 Srba

ROSU je jutros do 8.30 sati uhapsila 13 Srba, pripadnika kosovske policije, na severu Kosova i Metonije, javlja Tanjug.

8.20 – Poslanici Srpske liste krenuli na Kosovo

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, uputili su se jutros nazad u Kosovsku Mitrovicu.

8.10 – Uhapšeno šest Srba

Kako javlja Tanjug, ROSU su od jutros na severu Kosova uhapsile šest Srba, pripadnika kosovske policije.

8.10 – Saopštenje Kosovske policije:

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, Davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

8.05 – Hapšenja zbog kriminala i ubistva Ivanovića?

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja RTS.

8.00 – Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

7.45 – Prema nezvaničnim informacijama iz kosovske policije, javlja RTS, uhapšeno je pet osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal.

7.35 – Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

Kako javlja Tanjug, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

7.30 – MUP stavio u puno stanje pripravnosti specijalne jedinice

Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije povodom upada jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije, potvrđeno je Tanjugu u MUP.

7.25 – Građani se okupljaju na glavnom trgu

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, a sirene za uzbunu čuju se već sat vremeena.

7.20 – TV Most: Uhapšeni pripadnici KPS-a

TV most javio je da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“. Takođe, u Zubinom potoku uhapšen je još jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, uhapšeno troje Srba, dok RTS javlja da je uhapšeno petoro.

7.20 – TV Most: Uhapšeni pripadnici KPS-a

TV most javio je da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“. Takođe, u Zubinom potoku uhapšen je još jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, uhapšeno troje Srba, dok RTS javlja da je uhapšeno petoro.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite