TUČA SA ŽANDARMERIJOM: Navijači napali albanski festival Mirdita! (VIDEO)

TUČA SA ŽANDARMERIJOM: Navijači napali albanski festival Mirdita! (VIDEO)

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasterale su veću grupu demonstranata, koji su se okupili ispred Dorćol Platza u Beogradu, za vreme kontroverznog festivala „Mirdita, dobar dan“ koji predstavljaja promociju „umetnika sa Kosova“ i kosovsku kulturu. 

Na skupu koji je organizovan u centru za kulturni dekontaminaciju, uz podršku radikalno levičarskih i ultra-liberalnih organizacija došlo je do sukoba žandarmerije opremljene za razbijanje demonstracija i protestanata.  Protivnici skupa okupili su se jer veruju da se na skupu promoviše netrpeljivost i negativna slika o Srbima, kao i da politički aktivisti na manifestaciji zastupaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako se nezvanično saznaje od policije u pitanju su članovi navijačkih grupa. Nosili su transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis „Nema predaje“.

Oko 21 sat, stotinak metara iznad ulaza u Dorćol Platz, postavljen je kordon policije koji sprečava grupu okupljenih da priđu tom objektu. U Ulici cara Dušana bila je veća grupa demonstranata, ali nešto pre 22h ih više nije bilo u toj ulici.

Pročitajte još:
PUTINOV SAVETNIK: Rusija je spremna da vojno interveniše i zauzme sever Kosova!
OVAKO UBIJAMO DECU: Žene u crnom sadistički ponižavale SPC, ispred patrijaršije! (VIDEO)
SVAĐA NA KONFERENCIJI EU: Salvini odbrusio trebaju nam italijanska deca, a ne Afrikanci! (VIDEO)

Na samom ulazu u Dorćol Platz i dalje je kordon policije, a promotori „umetnosti Kosova“ se upućuju na druge izlaze i savetuje im se da odatle ne idu peške. Većina posetilaca je i dalje u dvorištu Dorćol Platza, a današnji festivalski program završen.

Festival „Mirdita, dobar dan“ otvoren je 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), a pred sam početak ove manifestacije ispred CZKD-a se okupila i grupa od nekoliko desničara, mahom mlađih muškaraca koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Protestanti su prvobitno pokušali da se probiju kroz kordon policije koja obezbeđuje ulaz, ali je primenjena sila i u tome nisu uspeli.

Ispred kordona su potom razvili transprente, te uzvikivali „Ovo je Srbija“ i sa razglasa puštali pesme o Kosovu. Svi okupljeni su se razišli oko dva sata nakon početka festivala.

BONUS VIDEO: Pogledajte poslednja dešavanja o nedavnim EU izborima, usponu desnice, masovnoj migraciji i problemima na Kosovu u emisiji produkcije Centar posvećenoj poslednjim dešavanjim u Srbiji i Evropi:

Izvor: Dnevna Gazeta/Radio Slobodna Evropa

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite