LIBERALI ŠIKANIRAJU: Profesor pod istragom, jer je rekao da su muškarci i žene biološki različiti!

LIBERALI ŠIKANIRAJU: Profesor pod istragom, jer je rekao da su muškarci i žene biološki različiti!

Političko huškanje, atmosfera straha i negiranje naučnih činjenica kako bi se nametali određeni politički stavovi otišli su predaleko. Grupa studenata krišom je snimala predavanja profesora kako bi ga uhvatili dok govori da postoji biološka razlika između žene i muškarca, a zatim ga prijavila zbog navodnog „širenja mržnje“. 

Univerzitet u Lundu pokrenuo je istragu protiv profesora zbog „antifeminizma“ i „transfobije“ nakon što je na predavanju izjavio da postoje biološke razlike između muškaraca i žena.

Germund Hesslow, profesor neuropsihologije na univerzitetu u Lundu optužen je od strane studenata da je u svojem predavanju izneo „transfobne“ i „antifeminističke“ stavove.

Tokom predavanja „Nasljeđe i okruženje“, Hesslow je citirao empirijsko istraživanje koje podupire ideju da su razlike između žena i muškaraca biološki utemeljene, te da se rod ne može smatrati isključivo kao „društvena konstrukcija“.

Studenti koji su prijavili Hesslowa tvrde da su njegove izjave u sukobu sa „švedskim vrednostima“, konceptom koji zahteva od svih švedskih obrazovnih ustanova da slede zajednička etička načela, među koja se ubrajaju vrednosti poput egalitarizma, individualne slobode i ravnopravnosti polova.

Hesslow je pozvan na razgovor kod nadređenih, a univerzitet je od njega tražilo da se distancira od dve konkretne izjave; da lezbijke imaju „mušku seksualnu orijentaciju“, da je transeksualnost kao seksualna orentacija „pitanje definicije“. Hesslow je odbio da se distancira od tih izjava, dodavši da je već „dovoljno vremena potrošio na objašnjavanje i obranu svog izbora reči“.

„U određenom trenutku, moramo se zapitatikuda vode takve stvari. Ako ćemo dopustiti da studenti snimaju naša predavanja kako bi našli kompromitirajuće formulacije i potom zamarali profesore i fakultet pritužbama, možemo slobodno u potpunosti da odbacimo medicinsko obrazovanje.“

Hesslow je takođe odbacio optužbu da podstiče političke propagandu, te je poručio da je njegov stav isključivo da se slede naučne činjenice, a ne popularni stavovi, i da tako vodi svoj akademski rad.

Više o incidentu možete pogledati na engleskom jeziku klikom OVDE.

Izvor: Dnevna Gazeta/RT

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite