(VIDEO) Ponovo napadnut albanski festival Mirdita, policija razbila demonstracije!

(VIDEO) Ponovo napadnut albanski festival Mirdita, policija razbila demonstracije!

Drugi dan za redom policija opremnjena za rasturanje demonstracija morala je da reaguje ispred festivama Miridita, koji kritičari optužuja da promoviše nezavisno Kosovo i širi mržnju prema osobama srpske nacionalnosti, širenjem izrazito negativnih predrasuda o Srbima. 

Dve večeri zaredom jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasteruju veće grupe demonstranata, koje se u Beogradu okupljaju ispred mesta na kojima se održava kontroverzni festival „Mirdita“, na kome se beogradskoj publici predstavljaju umetnici iz samozvanog nezavisnog Kosova.

Festival „Mirdita, dobar dan“ svake godine, pa i ove prati drama i masovno nezadovoljstvo građana, ispred prostora gde se održava. Glavni akteri su policajci nasuprot demonstranata.

„Pemijerka govori o kosovskim liderima da su došli iz šume, koja sa njima pregovara i navodno zajedno teži ostvarivanju mira“, kaže direktor festivala Ivan Đurić o vođama samozvanog Kosova koje je nastalo na delima terorista UČK.

„Štitite Šiptare, sluge režima ste, branite bogate, bijete narod za male pare – štitite Šiptare“, uzvikivali su demonstranti.

Organizatori tvrde da postoji zavera vlasti protiv njihovog skupa.

„Potpuno prihvatam tezu da su to kontrolisane grupe, i oduvek su bile. Može se stvar posmatrati ovako da se ta stvar otgla kontroli, a može se posmatrati, sa velikom dozom verovatnoće, da se blagonaklono pogledalo na to, ili da su od mračnih sila i struktura i instruisani“, kaže novinar Danasa Božidar Andrejić.

Policija jeste rasterala okupljene. Međutim, da je iko od prisutnih priveden? I da li je zbog „govora mržnje“ ili remećenja javnog reda i mira ikome napisana krivična ili prekršajna prijava? U policiji odgovaraju:

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu su o svim dešavanjima obavestili nadležno tužilaštvo koje je naložilo da im se dostavi izveštaj, što će policija i učiniti“.

U Višem javnom tužilaštvu, koje je obično zaduženo za ovakve slučajeve, kažu da o događaju nisu obavešteni. Da nisu obavešteni tvrde i u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je nadležno za dešavanja u centru prestonice. O incidentima oko festivala nije se oglašavao nijedan političar iz vrha vlasti.

Izvor: Dnevna Gazeta/N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite