(VIDEO) STRAH ZA BEZBEDNOST DECE: Migrant izbo čoveka ispred vrtića! Komšić traži hitnu sednicu!

(VIDEO) STRAH ZA BEZBEDNOST DECE: Migrant izbo čoveka ispred vrtića! Komšić traži hitnu sednicu!

Migrant je hospitalizovan, a okolnosti se još utvrđuju.

U centru Bihaća, neposredno kod zgrade dečijeg vrtića, danas je u tuči u kojoj je učestvovalo više migranata, jedan od njih uboden nožem.

Na mesto događaja vrlo brzo su stigli pripadnici policije i hitna pomoć, pa je povređenom migrantu ukazana pomoć, nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, prenose Nezavisne.

Prema nezvaničnim informacijama, migrant je uboden nožem u stomak i hospitalizovan je.

Očevici navode da je u incidentu učestvovalo desetak migranata, koji su su bili naoružani letvama i metalnim šipkama.

Na sreću, u trenutku kada je izbio incident, u krugu dečijeg vrtića nije bilo mališana koji u to vreme obično provode vreme u igri na otvorenom.

Prema rečima portparola MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedića još se utvrđuju okolnosti događaja i u toku je potraga za učesnicima incidenta.

Šiljdedić je istakao da su ovakvi događaji na području Bihaća, ali i Velike Kladuše, sredina u kojima borave migranti, postale svakodnevnica i ukazao da je broj migranata značajno veći od smještajnih kapaciteta.

– Mnogi od njih spavaju na otvorenom ili u neuslovnim smeštajima, nemaju pristup hrani i zato se može očekivati da dolazi do ovakvih stvari – rekao je Šiljdedić.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, izjavio je da Vlada USK u ovome trenutku ozbiljno razmatra uvođenje vanrednog stanja na području kantona.

On kaže da prema sadašnjim procenama, u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi više od 6 hiljada migranata.

– Mi definitivno ne možemoda primimo više od 3.200 migranata i pratićemo situaciju u narednom periodu. Ne bežimo od mogućnosti proglašenja i vanrednog stanja i da zaustavljanja priliva migranata na područje USK ako nas institucije koje su nadležne za rešavanje pitanja migracija ne shvate ozbiljno. Mi sa ovom situacijom ne možemo da se nosimo – naveo je Kljajić.

Zahtev za hitnu sednicu

„Događaji i aktivnosti migranata na prostoru Unsko-sanskog kantona postali su pitanje oko kojeg se više ne može šuteti. Podsetiću javnost kako se radi o licima koja su u najvećem broju nezakonito ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine i koji sada svojim aktivnostima vrše direktan napad na stanje sigurnosti građana naše zemlje, sa mogućnosti da takva situacija eskalira do izrazito neželjenih razmjera“ – izjavio je političar Željko Komšić.

Kako građani Unsko-sanskog kantona traže reakciju državnih institucija, Komšić poručuje da je primoran da pozove članove Predsedništva BiH da održe hitnu sednicu i u skladu sa članom 41. Zakona o Savetu ministara zatraže održavanje njihove vanredne sednice sa temom rešavanja problema migranata u BiH, kako bi se bi raspoloživi kapaciteti Ministarstva bezbednosti i Ministarstva odbrane stavili na raspolaganje.

Dodao je – “U skladu sa Ustavom BiH, kojim se institucijama BiH daje nadležnost na zaštiti državnih granica i pitanje migracionih kretanja i azila, to je obaveza državnih institucija, u ovom konkretnom slučaju Saveta ministara i resornih ministarstava.”

“Ovakvo stanje sa migrantima postalo je neizdrživo, Bihać se pretvara u poprište tragedija pa zato tražim da se donesu adekvatne odluke o tome, kao na primer korištenja Oružanih snaga BiH na zaštiti granica Bosne i Hercegovine, ali i sve druge kapacitete da ovakva ponašanja i aktivnosti migranata napokon rešimo na kvalitetan način. Isto tako, veoma je važno da nadležna policijska tela učine sve što je u njihovoj moći i preseku sve krimogene mreže koje se bave poslovima nelegalnog prelaska migranata u BiH. Građani Bihaća očekuju pomoć i ne zaslužuju da budu prepušteni sami sebi” – poručio je Komšić.

Izvor: Dnevna Gazeta/FENA/Tanjug/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite