(VIDEO) VUČIĆ: Ne možemo da imamo stav „nemoj nikad da priznaš Kosovo“…

(VIDEO) VUČIĆ: Ne možemo da imamo stav „nemoj nikad da priznaš Kosovo“…

Predsednik Srbije i Srpske napredne Stranke Aleksandar Vučić,  kaže da rešenje ne može da se nađe sa stavom ‘nemoj nikada da priznaš Kosovo’ i dodaje da ukoliko dođe do priznanja samoproklamovane države onda ona ne može da se „samo prizna“, aludirajući da je spreman da trguje teritorijom autonomne pokrajine ukoliko bi mu bilo ponuđeno nešto za uzvrat. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji da je klima za proširenje EU jako teška, i da put Srbije u EU ne zavisi samo od nas. On je dodao i da bi, po njegovom mišljenju, do sastanka u Parizu moglo i da ne dođe zbog poteza premijera privremenih kosovskih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja.

– Danas se nalazimo u ćorsokaku jer su odluku o taksama Ramuša Haradinaja podržale i pojedine zapadne zemlje, a zbog onoga što Haradinaj radi možemo da očekujemo da sastanka u Parizu i ne bude. To je moja procena, plašim se ispravna, a nadam se da grešim. Zato sam danas apelovao na Metjua Palmera da utiču i na Prištinu i kao i na nas da sačuvamo bezbednost na KiM – rekao je ovom prilikom Vučić i dodao da očekuje da će početkom septembra biti dostupni neki novi predlozi o nastavku dijaloga.

– Mi se nadamo da ćemo pronaći kompromisno rešenje, spremni smo da razgovaramo i pronađemo neko rešenje koje je dobro za građane, ali o ljudskim pravima, o ugnjetavanju Srba na Kosovu ne treba pregovarati jer su osnovna ljudska prava garantovana svim konvencijama – istakao je Vučić, ističući da je pesimista, ali da se nada da će biti napetka na jesen.

– Biće jako komplikovano i teško, jesam pesimista, ali se nadam da će biti već napretka na jesen, samo se nadam da do tada neće biti nikakvih sukoba i da jedna i druga strana neće imati žrtva – rekao je Vučić.

„Koju god platformu da napravite, znate da nikakav dogovor nećete postići. Pokažite šta je to što treba da izglasamo u Skupštini Srbije a da nije samo priznanje nezavisnosti ili ‘nemoj nikada da priznaš’, a tako neće biti ni jedno ni drugo, takvog dogovora neće biti, sve ostalo će morati da prodje nadležne institucije“ rekao je predsednik SNS.

„Važna je presuda u slučaju Ćuruvija“

– Što se tiče slobode izražavanja kažu u izveštaju da nema napretka, a ja nikako da čujem to od onih koji nemaju slobodu izražavanja, već od onih koji imaju najveću slobu izražavanja i vode kamapnje 24/7. Važno je da je doneta presuda u slučaju Ćuruvija, kao i da mi obavljamo svoj posao, eto na primeru funkcionera vladajuće partije i novinara iz Grocke, slučaj smo rešili jako brzo, a u izveštaju piše da nema napretka, te mi se čini da je ovo više politička ocena, ali se ne ljutim – rekao je Vučić.

Vučič navodi i da je Srbija dobila pozitivnu ocenu u ostvarivanju prava nacionlanih manjina, kao i u borbi protiv korupcije, dok je o oceni o radu Parlamenta naveo da je potrebno smanjiti broj amandmana i ukinuti hitan postupak.

– Što se tiče ocene o protestima, tu ne želim da dam nikakav komentar – rekao je Vučić.

„Klima za proširenje EU je jako teška“

– Danas napredak na putu ka EU ne zavisi samo od nas, klima za proširenje danas je jako teška. Prisustvovao sam sastancima gde su najmoćniji čelnici zapadnih zemalja predstavnicima sa Balkana rekli da se ničemu ne nadaju. Predstavnici Kosova i Alabnije su tražili brojne stvari, a mi nismo ništa, pa šta oni odluče. A što se tiče poglavlja i njihovih otvaranja, mi nećemo da ih molimo da otvaraju, mi imamo spremna poglavlja, a oni kako hoće, to će pokazati njihovu politiku prema Srbiji – naveo je Vučić.

Dodao je da razume političke interese unutar EU.

– Jedan od predsednika jedne zemlje EU rekao je :“ja sada imam izbore, moram da pobedim, ako vam kažem da ćete išta da dobijete, onda neću pobediti“. Rekao sam:“Šapo! Čovek je bio iskren – rekao je Vučić.

„Narod će na referendumu dati završnu reč o pregovorima sa Prištinom“

Kada je u pitanju platforma o pregovoru sa Pritštinom Vučić je istakao će svaki dogovor morati da prođe nadležne organe, institucije i da će narod na referendumu dati završnu reč.

– Verujem da ogovorni političari žele da se rešenje pitanja Kosova pronađe, a većina bi želela da to rešenje pronađe Vučić i da zbog toga dobije motku u glavu, kako bi oni rešili svoje političke problem. Dakle, platformu rešenja će svi dobiti kada budemo blizu njene finalizacije – naveo je Vučić.

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite