VUČIĆ: Formiraćemo Balkansku uniju sa Albancima, Đukanovićem, Bosnom i Makedonijom!

VUČIĆ: Formiraćemo Balkansku uniju sa Albancima, Đukanovićem, Bosnom i Makedonijom!

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić poziva balkanske države da formiraju svoju uniju.

Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno izjavio je danas Aleksandar Vučić.

O balkanskom ekonomskom savezu Srpski je pre nekoliko dana objavio tekst u kojem je navedeno da je ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a koju je predložio srpski predsednik, podržali su nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurc.

Međutim, neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

Govoreći o mogućem povezivanju regiona, Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje strahuju od balkanske unije.

– Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga… mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse – upitao je predsednik.

Prema njegovoj oceni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rešenje, ali da je još važnije za druge u regionu.

– Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila – jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu – za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo – rekao je Vučić.

Pročitajte još:
LE PEN: Migranti sa Kosova prave probleme Francuskoj, Draža Mihajlović je primer Srbina za divljenje!
SALVINIJEV ŠAMAR EU: Ne trebaju nam vaše pare, za nas to nije najbitnije…
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Migranti izboli čoveka i sve prenosili na Fejsbuku, napad poruka za majku!

Po završetku, povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Vučić je govorio o situaciji na Kosovu, a na novinarsko pitanje šta će se desiti ako samit u Parizu, čiji su domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka, Vučić je odgovorio: – Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u još težoj. Bićemo, narodski rečeno, u glibu i mi i ceo region.

Naglasio je da zbog toga Beograd pokušava da konstruktivnim pristupom uradi sve što može, istovremeno ne odustajući od onoga što je naša polazna tačka i osnova da bi se nastavio razgovor.

– A rekao sam i više puta da je za razgovor, kao i za tango, potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda – rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji, predsednik Srbije je odgovorio:

– Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod, koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje.

Izvor: Srpski Telegraf/Republika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite