IZMIŠLJENA PRAVA: Obustavljena istraga protiv Salvinija za navodno kršenje prava 47 ilegalnih migranata

IZMIŠLJENA PRAVA: Obustavljena istraga protiv Salvinija za navodno kršenje prava 47 ilegalnih migranata

Italijanski sud naredio je da se obustavi istraga protiv ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija za nezakonito zadržavanje ljudi jer nije hteo da dopusti iskrcavanje migranata koje je jedna politička nevladina organizacija pokupila na Sredozemnom moru.

Slučaj se odnosi na 47 migranata koje je 19. januara blizu Libije pokupio brod nemačke nevladine organizacije „Si Voč“ (Sea watch) i koji su tek 31. januara dobili dozvolu da se iskrcaju u Kataniji, na Siciliji, nakon dogovora o njihovoj raspodeli postignutog sa sedam drugih evropskih zemalja.

„Nije bila reč o nezakonitom zadržavanju ljudi, nego samo o zahtevu da se poštuju pravila“, komentirisao je nakon odluke Salvini, koji se bori protiv ilegalne imigracije u Italiju, prenosi Hina.

On je rekao da se ne boji ni suđenja ni istraga, ali da mu je drago da je pravosudna vlast potvrdila da se luke mogu zatvoriti za gusarske brodove.

Italijanski mediji prenose da je sud, koji je zasedao na Siciliji, u obrazloženju naveo da je brod koji je plovio pod zastavom Holandije „samovoljno ušao u Italiju, bez dopuštenja obalske straže“.

Istragom su u istom slučaju bili obuhvaćeni i drugi italijanski ministri, ali i premijer Đuzepe Konte, potpredsednik vlade Luiđi di Majo i ministar saobraćaja Danilo Tonineli.

Kako se navodi, istraga protiv njih je takođe obustavljena.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite