ŠIPTARSKA MAFIJA STOJI IZA ATENTATA NA ŠTRAHEA: Evo ko je narko diler koji je naručio ubistvo…

ŠIPTARSKA MAFIJA STOJI IZA ATENTATA NA ŠTRAHEA: Evo ko je narko diler koji je naručio ubistvo…

Ko stoji iza atantata na austrijskog političara i doskorašnjeg vice-kancelara Hajnca Kristijana Štrahea?

Foto: FPO

Nakon šokantnog otkrića da je mafija planirala likvidaciju Hajnca Kristijana Štrahe, u javnosti se pojavilo i ime mogućeg nalogodavca napada.

Naime kako navodi austrijski mediji iza planiranog atentata stoji izvesni diler droge Bujar B. koji je već hapšen zbog trgovine narkoticima i posedovanja ilegalnog vatrenog oružja.

Iako austrijska policija nije eksplicitno rekla nacionalnost Bujara B. kratka pretraga na internetu otkriva da se radi o imenu koje je albanskog porekla.

Kaka ukucate Bujar internet vam odmah izbacuje stranicu informativnog sajta Wikipedia, koje objašnjava poreklo imena. „Bujar je muško albansko ime koje u prevodu znači darežljiv“,  a ispod objašnjenja je lista pozntih ljudi koji nose ime Bujar. Svi navedeni su isključivo albanskog porekla.

Kako je otkriveno da je Bujar B. umešan u ubistvo?

Jednom pripadniku Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv organizovanog kriminala, koji je radio prikriveno, jedan narko diler nudio je 100.000 evra za teroristički napad na Štrahea, i uz to mu navodio mesta na kojima se parkira Štraheovo vozilo.

Iza planiranog atentata, prema pisanju bečkog dnevnika „Kurir“, stoji Bujar B, koji je prošle godine bio u istražnom pritvoru zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima i posedovanjem ilegalnog oružja.

U međuvremenu, on je bio i osuđen na zatvorsku kaznu.

U dokumentu dzrzavnog tužilaštva Beč, a radi se o ponašanju Bujara u zatvoru, navodi se da je osumnjičen da je pokušao jednu osobu od poverenja da navede da ubije auto-bombom vicekancelara Štrahea.

Bujar je toj osobi, koji je bio policajac na tajnom zadatku, ponudio 100.000 evra i u više navrata od njega tražio da izvrši atentat.

Prema tužilaštvu, Bujar je tim atentatom želeo da unese nemir u austrijsko društvo i zastraši stanovništvo, sa ciljem da poljulja osnovne političke strukture zemlje.

Policajac, kojem je on nudio novac za atentat, tvrdi da je Bujar znao gde porodica Štrahe parkira svoje automobile.

Zbog opasnosti od atentata čuvari reda su krajem aprila i početkom maja sproveli i pretres više stanova.

Bujar, koji se trenutno nalazi na slobodi, predmet je istrage u kojoj tužilaštvo nije uspelo da pronađe dalje dokaze, zbog čega se razmatra dalje delovanje u ovom slučaju.

Advokat Štrahea Johan Pauer naveo je u pisanoj izjavi da je njegov štićenik 4. aprila saznao da je postojao nalog za atentat na njega, ali da je na upit kod nadležnih institucija dobijen odgovor da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj pretnji, pa sada čudi pokretanje istražnog postupka.

Na drugoj strani, advokat osumnjičenog Volfgang Blašic ističe da su optužbe na račun njegovog štićenika potpuno besmislene.

On ukazuje da se sumnja oslanja jedino na tvrdnji jednog čoveka i preporučuje da bi tužilastvo istragu trebalo da preusmeri na njega zbog lažnog optuživanja.

„Bujar je ugostitelj s pozadinom ‘malog kriminalca’, ali ne i teroriste. On nikada nije imao problem sa Štraheom. Tu nedostaje motiv „, podvukao je advokat.

Inače, Štrahe je krajem maja morao podneti ostavku na sve političke funkcije nakon što su objavljeni video snimci, nastali pre dve godine na Ibici, na kojima nudi jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zabilaženje kontrolnih instanci.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite