(VIDEO) Srbija dala 8,87 miliona evra za migrante! Pogledajte da li je i vaš grad na spisku ovog projekta…

(VIDEO) Srbija dala 8,87 miliona evra za migrante! Pogledajte da li je i vaš grad na spisku ovog projekta…

Dogogodišnji mit da EU finansira sve potrebe migranata u Srbiji je duboko ukorenjen ipak realnost da milioni evra novca poreskih obveznika idu za ekonomske migrante i azilante, je više nego očigledna naročito kada se ministri pred kamerama hvale milionima evra koji su potrošeni.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke „KfW” u Srbiji Arne Gos potpisali su danas Sporazum o izmenama i dopunama Sporazuma o finansiranju, koji će omogućiti jačanje kapaciteta opština pogođenih mirgantskom krizom.

Đorđević je rekao da pored Ministarstva i „KfW“ u ovom programu učestvuju i Kancelarija za javna ulaganja, koja i sprovodi realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i Ambasada Nemačke u Republici Srbiji.

Takođe, kako je dodao, tu su i dve konsultantske firme „ASB“ – Konsultant za meke mere, inkluziju Roma i migranata i AMBERO – Konsultant za izveštavanje i vidljivost programa.

Ministar je izrazio veliku zahvalnost svim učesnicima pomenutog programa, čija je vrednost 20,8 miliona evra, a za čije sprovođenje je Nemačka donirala 11.931.634,97 evra, dok je učešće Srbije približno 8,87 miliona evra.

Prema njegovim rečima, biće realizovano ukupno 25 infrastrukturnih projekata u opštinama pogođenim migrantskom krizom i u opštinama naseljenim Romima, povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Đorđević je ukazao na to da su dobri odnosi i saradnja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel doprineli i saradnji Ministarstva i „KfW“.

Veoma nam je drago da neko poput „KfW” ima poverenje i želju da zajedno sa Ministarstvom učestvuje u ovako važnom projektu, koji će sigurno unaprediti socijalnu zaštitu u Republici Srbiji, poručio je ministar.

Predstavnike „KfW”, kako je naveo, upoznali smo sa budućim planovima Ministarstva i otvorili mogućnost da, ukoliko osete potrebu da učestvuju u nekim od naših projekata, budu slobodni da nas kontaktiraju za saradnju.

Đorđević je najavio da bi realizacija ovog programa trebalo da počne nakon što Narodna skupština potvrdi sporazume, a najkasnije četiri meseca od potpisivanja, dok se završetak očekuje u junu 2022. godine.

Predstavnica Ambasade Nemačke Dorotea Gazelman istakla je da su Nemačka i Srbija bliski partneri i da se to može videti i iz ovog primera.

Ona je navela da će Nemačka uvek pružiti podršku Srbiji na njenom evropskom putu, jer je poboljšanje uslova života građana u Srbiji zajednički cilj obe zemlje.

Srbija se, kada je reč o upravljanju migrantskom krizom, pokazala kao solidarna zemlja, koja je pružila svu adekvatnu pomoć izbeglicama koje su se našle na njenoj teritoriji, na isti način kako je to uradila i Nemačka, ocenila je Gazelman.

Želimo da na neki način uzvratimo solidarnost Srbiji. U realizaciji ovog projekta fokus će biti na školama, vrtićima i centrima za socijalni rad, odnosno na mestima gde se ljudi susreću i gde najbolje može da se pokaže socijalna integracija, istakla je ona.

Najbitnije od svega jeste da ovaj projekat neće obuhvatati samo glavni grad, već i opštine širom Srbije, zaključila je Gazelman.

Programom „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“ biće obuhvaćene opštine Bačka Palanka, Beočin, Bosilegrad, Bujanovac, Dimitrovgrad, Leskovac, Šid, Subotica, Surdulica, Vladičin Han, Vranje i Žabalj.

Đorđević i Gos danas su potpisali i tekst Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju.

Izvorni Sporazum o finansiranju između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke „KfW”, Frankfurt na Majni, potpisan je 9. novembra 2016. godine.

BONUS VIDEO – Više o organizovanom silovanju 1.400 evropskih devojčica u gradu Roterham od strane migranata, koja mediji u Srbiji odbijaju da prenesu, možete videti u sledećem snimku:

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite