PAKUJTE SE KUĆI, RAT JE ODAVNO GOTOV: Norveška oduzima azil 1.600 Somalijaca!

PAKUJTE SE KUĆI, RAT JE ODAVNO GOTOV: Norveška oduzima azil 1.600 Somalijaca!

Norveška vlada uhvatila se u koštac sa problemom suvišnih azilanata i lažnih izbeglica koje su dugi niz godina profitirali od sistema davanja azila iako im zaštita više nije potrebna.

Vlada u Oslu najavila je da će poništiti azilantski status za 1.600 Somalijaca i poslati ih nazad u njihovu zemlju jer se stanje u toj državi popravilo i više nisu ugroženi.

Norveška ističe da Somalija posle dugogdišnjih sukova koji su završeni sada ima stabilniju vladu i da azilantima nije potrebna zaštita Norveške, prenosi lista Nettevisen.

Nekoliko pro-azilantskih grupa protivi se odluci vlade i optužuje svoju zemju za navodno kršenje internacionalnih pravila o azilu. NOAS tvrdi da se stanje u Somaliji nije dovoljno promenilo da bi se migranti vratili.

Državni sekretar Torkil Amland prokomentarisao je optužbe ocenivši da azilantske organizacije šire dezinformacije „Činjenica je da se NVO neslažu sa azilantskom i imigracionom politikom, ali to nije isto kao da kršimo pravila“.

Migranti su već dugi niz godina veliko opterećenje za sistem socijalne pomoći u Norveškoj, a migarnti u toj zemlji čine čak 50% primalaca beneficija.

Iako su prema svim istraživanjima javnog mnjenja Norvežani protiv primanja migranata, EU je vršila pritiske na ovu zemlju da primi što više migranata iako ona nije ni članica Evropske unije.

„Poenta konvencije o izbeglicama je da samo ljudi kojima stvarno treba zaštita ostaju u vašoj zemlji. Naš ustav, a ni međunarodno pravo jasno kažu da Norvežani nisu u obavezi da primaju strane državljane“ podvukao ja Amland.

Izvor: Breitbart

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite