BRISEL IH VOLI, BRISEL NEKA IH PRIMI: Migranti se iskrcali na Malti, sledi deportacija u druge članice EU…

BRISEL IH VOLI, BRISEL NEKA IH PRIMI: Migranti se iskrcali na Malti, sledi deportacija u druge članice EU…

Grupa od oko 40 migranata koju je prevezao nemački NVO brod pristao je danas na Malti, a o njima će brigu preuzeti druge članice EU nakon sporazuma koji je isposlovala Nemačka.

Migranti su ilegalno dovezeni 31. jula sa malog čamca kod obala Libije u akciji broda „Alan Kurdi“ nevladine organizacije „Si aj“.

Brod je nakon toga krenuo u pravcu južne Italije uz obrazloženje da je luka Lampeduza najbliža i najbezbednija.

Istog dana, italijanski ministar unutrašnjih psolova Mateo Salvini saopštio je da će ovom brodu biti zabranjen ulaz u italijanske vode.

Premijer Malte Džozef Muskat rekao je kasno sinoć da je postignut sporazum sa Evropskom komisijom nakon zahteva Nemačke.

– Malta će dozvoliti da 40 migranata sa nemačkog broda ‘Alan Kurdi’ pristanu u luku na Malti – rekao je Muskat i dodao da nijedan migrant neće ostati na teritoriji Malte.

Libijska obalska straža savetovala je posadi broda „Alan Kurdi“ da pristane u Libiji, ali je to politička nevladina organizacija „Si aj“ odbila da ih vrati u zemlju porekla Sa obrazloženjem da Libija nije dovoljno bezbedna.

Zatvaranje italijanskih luka NVO brodovima postalo je česta strategija u protekloj godini u pokušaju da se prisili EU da preuzme brigu o migrantima.

Izvor: Dnevna Gazeta/Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite