AfD stranka protiv nezavisnosti Kosova, prestigla Merkelovu po anketama!

AfD stranka protiv nezavisnosti Kosova, prestigla Merkelovu po anketama!

AfD nemačka opoziciona stranka poznata kao protevnik EU i masovne migracija, koja se javno protivi takozvanoj nezavisnosti Kosova po poslednjim istraživanjima prestigla je po rejtingu stranku Angele Merkel u brojnim regionima Nemačke. 

Sudeći prema anketi koju je u nedelju objavio Bild am Sonntag, AfD uživa veliku podršku na istoku Nemačke, gde je postala najpopularnija stranka.

Istraživanje je pokazalo da u istočnoj Nemačkoj AfD uživa podršku 23 posto ispitanika, dok se na drugom mestu nalazi anti-suverenistička stranka CDU kancelarke Angele Merkel sa 22 posto, a slede Levičarska Die Linke sa 14 posto i SPD na petom mestu sa 11 posto podrške ispitanih.

AfD je u Srbiji poznat kao stranka koja se protivi autoritarizmu EU, ilegalnoj migraciji, ali su njeni poslanici i otvoreni protivnici takozvane nezavisnosti Kosova.

Poslanik parlamentarne grupe AFD u Bundestagu Hansjorg Miler nedavno je da je priznanjem Kosova zanemareno međunarodno pravo, koje je otvorilo, kako kaže, vrata paklu. Miler je istakao da je po rezoluciji 1244 Kosovo autonomna pokrajine Republike Srbije.

Navedena stranka traži i da se pregovori vrate u SB UN. „Zatvorimo pakao i vratimo se pravu, vratimo Kosovo pod rezoluciju Saveta bezbednosti“, rekao je nedavno Miler za srpske medije.

Jens Kestner, takođe poslanik nemačkog Bundestaga i  predsednik stranačkog spoljnopolitičkog odbora, smatra da je rat na Kosovu 1999. bio protivan međunarodnom pravu i da je sve počelo sa „jednom laži o masakru“, koje on tada, kaže, nije bio svestan.

Situacija na zapadu Nemačke koji važi za uporište EU je nešto drugačija, gde je na prvom mestu i dalje CDU, iza kojeg slede Zeleni, a AfD drži četvrto mesto sa 12 posto birača.

Pročitajte još:
POSLANIK BUNDESTAGA: KOSOVO JE SRBIJA! AfD je protiv nezavisnosti južne srpske pokrajine!
NEMAČKA OPOZICIONA AfD: Kosovo je deo Srbije, Merkelova ga je ilegalno priznala!

Na novou čitave zemlje AfD prema anketama zauzima treće mesto i uživa 14 posto podrška građana, a ispred njih se nalaze Zeleni sa 23 posto i na prvom mestu CDU sa 26 posto podrške ispitanika.

Ovi rezultati dolaze mesec dana uoči nadolazeći regionalnih izbora u istočnim saveznim državama Brandenburg i Saksonija, u kojima su do sada vladali CDU i SPD.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite