DESNIČARSKI PREDSEDNIK BRAZILA: Ubijaćemo mafijaše kao BUBAŠVABE, naoružaćemo i civile imaće pravo da ih likvidiraju!

DESNIČARSKI PREDSEDNIK BRAZILA: Ubijaćemo mafijaše kao BUBAŠVABE, naoružaćemo i civile imaće pravo da ih likvidiraju!

Naoružaće civile i dati im pravo da bez straha od krivične odgovornosti pucaju u osumnjičene za teška dela Kriminalci će umirati na ulici kao bubašvabe, izjavio je desničarski brazilski predsednik, najavljujući mere koje će policajcima i običnim građanima dati za pravo da odmetnicima presuđuju na licu mesta.

Foto: Fejsbuk

Prema nacrtu zakona Žaira Bolsonara, skida se krivična odgovornost sa policajaca i građana koji pucaju u prestupnike. U ponedeljak je na „Jutjubu” uživo prenošen intervjuu gde je šef države istakao da se nada da će kongresmeni usvojiti njegov predlog i da će žestoki momci padati ničice, prenosi „Gardijan”.

Nekadašnji vojni kapetan pobedio je na prošlogodišnjim izborima, obećavši čvrstu ruku prema odmetnicima od zakona. Najveća latinoamerička država je tranzitna zemlja za šverc droge iz Kolumbije, Perua i Bolivije u SAD, Evropu, Afriku i Aziju, pa su tamo česti „ratovi za teritoriju”. Za izuzetno visoke stope kriminala krivi su obračuni narko-bandi, ubistva i oružane pljačke. Prema Bolsonaru, rešenje leži u naoružavanju civila, koji će uzimati pravdu u svoje ruke. Zbog toga predsednik uvodi slobodnu prodaju oružja po ugledu na Ameriku.

U januaru je doneo ukaz, omogućivši Brazilcima da gotovo bez ograničenja kupuju oružje, ali je dekret bio privremenog karaktera. Zato sada traži od poslanika da usvoje i njegov predlog zakona o masovnom naoružavanju. Pre 16 godina, tadašnji predsednik Ignasio Lula da Silva suštinski je zabranio prodaju, maksimalno otežavajući uslove za nabavku arsenala. Ipak, levičarski lider nije uspeo da sasvim stane na put ovoj praksi jer se 65 odsto Brazilaca na referendumu 2005. izjasnilo protiv potpune zabrane.

Da bi ubedio parlamentarce da glasaju „za” prodaju arsenala civilima, Bolsonaro je u maju predstavio nacrt zakona nešto drugačiji od prvobitnog ukaza. Odustao je od zamisli da građani treba da se šetaju s automatskim puškama i pristao da se običnim stanovnicima dozvoli da „samo” nose pištolje. Za najveći broj građana neće biti problem da dobiju dozvolu za nošenje pištolja, dok će farmerima biti dozvoljeno i ozbiljnije naoružanje, prenosi AFP.

Bolsonaro je počeo kampanju za slobodnu prodaju oružja građanima po ugledu na SAD dok se tamo vodi žestoka debata o tome da li Amerika u ovom pogledu može da bilo kome bude primer. Za manje od 24 časa proteklog vikenda su se u Americi odigrale dve masovne pucnjave, a napadači su u

El Pasu u Teksasu i Dejtonu u Ohaju usmrtili 31 osobu. Dok deo javnosti traži od vlade da izmeni zakone koji omogućavaju slobodnu prodaju smrtonosnog arsenala, predsednik Donald Tramp poručuje da nevolje ne nastaju zbog lakog dolaženja do naoružanja, već zbog problematičnih pojedinaca.

„Obarač su povukle mentalne bolesti i mržnja, ne oružje”, kazao je šef Bele kuće, nemoćan da se suprotstavi moćnom oružarskom lobiju.

I Tramp i Bolsonaro smatraju da će naoružani građani sprečiti kriminal i pucnjave sa velikim brojem žrtava. „Ološ će dvaput da razmisli da li da počini zločin kad zna da su ljudi možda naoružani”, kazao je brazilski predsednik, dok je šef vašingtonske administracije poručio da bi nastavnici mogli da zaustave masovna ubistva u školama ako bi i sami nosili oružje. U oba slučaja, rešenje za probleme s oružjem vidi se u još većem naoružanju. Kad je reč o ubistvima, Brazil je svetski rekorder i tamo je prošle godine ubijeno oko 65.000 ljudi. Žrtava je daleko više nego u ratnim zonama poput Avganistana, gde je 2018. usmrćeno oko 3.800 građana.

Izjava da je „jedino mrtav kriminalac dobar kriminalac” samo je jedna u nizu zbog kojih je Bolsonaro nazvan brazilskim Trampom. Kao i njegov američki uzor, bivši oficir smatra da snage reda treba da imaju odrešene ruke u obračunu sa ljudima s one strane zakona i zato i nastoji da policajce amnestira od odgovornosti za vansudske likvidacije. Ipak, brazilski policajci su i dosad bili laki na obaraču u susretu sa osumnjičenima za ubistva ili šverc droge. Prema podacima instituta Igarape, policajci su od početka godine u Sao Paolu pobili 414 osoba, a u Riju de Žaneiru više od 880.

Izvor: Politika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite