SALVINI OBRUSIO NVO ŠVERCERIMA: Shvatite već jednom migranti nisu naš problem!

SALVINI OBRUSIO NVO ŠVERCERIMA: Shvatite već jednom migranti nisu naš problem!

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da radi na tome da spreči da dva NVO broda ilegalnim putem dovedu u Italiju više od 500 migranata.

„Viking sa okeana“, kojim upravlja francuska politička nevladina organizacija SOS Mediterane, bez dozvole Vlade Italije dovezla je 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod „Otvorene ruke“ prošvercovao oko 160 ljudi, preneo je Rojters.

Oba broda se nalaze u centralnom delu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog ostrva Lampeduza i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, medutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

„Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih sprečio da se više od 500 migranata iskrca sa dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog“, napisao je Salvini na Fejsbuku.

„Preneću vam kako se ovo završilo. Neću odustati“, poručio je Salvini.

Ranije ovog meseca, Salvini, lider desničarske Lige čija je popularnost u Italiji porasla otkako je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo temeljnu akciju odbrane suvereniteta Italije, uveo je novi zakon prema kome brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novačanu kaznu do milion evra.

Zakon, takođe, predviđa hapšenje kapetana koji ignorišu naredbe da se drže podalje i poziva mornaricke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite