MATIJA BEĆKOVIĆ: Što Milu smetaju pesme na jeziku koji Crnogorci ne razumeju?

MATIJA BEĆKOVIĆ: Što Milu smetaju pesme na jeziku koji Crnogorci ne razumeju?

Šta je vas briga šta ko peva na drugom jeziku – poručuje Matija Bećković povodom agesivnog odgovora Podgorice na humanitarni koncert za Kosovo.

Povodom krivičnih prijava koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv učesnika i organizatora humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“, oglasio se i akademik Matija Bećković.

„Nadam se da za taj skandal neće čuti Haradinaj, koji Srbima ne brani da ističu svoju zastavu i pevaju svoje pesme. Uostalom, on mi nije zabranio da uđem na Kosovo, a nadam se, ako mi Crnogorci ne daju da odem u Velje Duboko, da će me Haradinaj pustiti u Plav ili Gusinje“ kaže akademik.

„Šta ih briga šta Srbi pevaju, kad taj jezik ne razumeju, sem ako nije istina ono što se priča da su oni svi Srbi, a ’piše se‘ samo trideset posto“, izjavio je akademik Matija Bećković za „Novosti“.

Krivične prijave koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“ održanog u utorak u Herceg Novom novi je vid progona srpskog naroda u Crnoj Gori. Režim u Podgorici više ne prašta bilo kakvo javno ispoljavanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

To je i najveći greh gostiju i učesnika koncerta na poznatoj Kanli kuli, koji je održan u okviru tradicionalne manifestacije „Trg od ćirilice“. Ministarstvo kulture, kako je juče saopšteno, njima na teret stavlja kršenje niza članova zakona – isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne, kao i isticanje političkih i nacionalističkih poruka.

Vlast u Podgorici pogodio je masovni odziv žitelja Herceg Novog i Boke kotorske skupu za pomoć KiM, kao i javno isticanje srpskih zastava i repertoar srpskih pesama. Na udaru vladajuće montenegrinske ideologije oličene u negiranju svega što ima veze sa srpskim narodom, posebno se našao pevač Vlado Georgiev, koji je svom rodnom gradu u jedan glas sa više hiljada posetilaca otpevao pesmu „Tamo daleko“.

Repertoar koncerta je koncipiran prema povodu, pa su dominirale pesme posvećene Kosovu – Ivana Žigon i „Kosovski božuri“ izveli su numeru „Vidovdan“, Danica Crnogorčević pesmu „Sini jako sunce sa Kosova“, a grupa „357“ odu „Hriste Bože“. Po volji vlasti nije bila ni velika srpska trobojka sa natpisom „Herceg Novi“ koja je dominirala pozornicom, kao ni povod da novljanska parohija Mitropolije crnogorsko-primorske (inače tvorac manifestacije „Trg od ćirilice“) i humanitarna organizacija „Delije“ organizuju koncert – 800 godina samostalnosti Srpske crkve i 640 godina od Kosovske bitke.

Sve to nije po volji režimu, koji preko Ministarstva kulture najavljuje još veću represiju prema svima koji slave vrednosti koje se ne uklapaju u duh antisrpske Crne Gore.

„Država na programe nalik preksinoćnjem više neće ćutati. Naprotiv“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture uz pretnju da će odgovarati svako kome „koncept manifestacija kulture bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona“.

„Smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet“, navedeno je u skandaloznom saopštenju crnogorskog Ministarstva kulture.

Još je skandaloznije jučerašnje saopštenje hercegnovskog odbora Demokratske partije socijalista, koje je izazvalo niz reagovanja opozicionih stranaka.

„Organizatorima je Crna Gora dobra samo kada se iz nje sakupljaju prilozi i šalju van zemlje, kada se ne plaća porez na takozvane humanitarne koncerte i kada oni služe kao paravan za političke svrhe“, naveo je lokalni DPS uz opasku da je Vlado Georgiev „dežurni mrzitelj Crne Gore“.

„Logično bi bilo da se saopštenjem oglasio bilo ko iz Srbije, makar i Bećković Matija da viteški odbrani zemlju iz koje potiče. Zato ćemo u njegovom odsustvu, da se ne bi ćerali, a ćerat ćemo se ako bude trebalo, reći da tzv. humanitarnim koncertom Srbija nije više ‘tamo daleko’ nego ‘sve dalje i dalje'“, navedeno je u saopštenju DPS.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević iz Herceg Novog, glavni organizator manifestacije „Trg od ćirilice“, kaže da je na krivičnu prijavu koja će protiv njega biti podneta – ponosan.

– Mi smo na ovom događaju izrazili svoju ljubav prema Kosovu – u želji da pomognemo – objašnjava prota Nikčević. – Odmazda režima me ne čudi, ali me i ne plaši. Zbog Kosova sam spreman na najveći napor i stradanje.

Nikčević negira da je koncert na bilo koji način bio uvreda za Crnu Goru i njene simbole.

– Ne daj Bože da smo uvredili Crnu Goru. Štaviše, mi smo afirmisali njene istinske i izvorne vrednosti. Da li smo time možda uvredili vlast, o tome nismo mislili – kaže Nikčević i režimu poručuje da obrati pažnju na druge narode u Crnoj Gori i isticanje njihovih državnih simbola, koji nikada nisu pripadali tradiciji Crne Gore.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić, povodom šovinističkog ispada DPS, njenog vođu Mila Đukanovića javno pita – od koga i čega navodno štiti Crnu Goru. Domaćinima koncerta, Gradu Herceg Novom poručuje da ne strahuju zbog pretnje „ćeranjem“.

– Nisu oni kadri nikoga da ćeraju, osim lokalnih funkcionera, ćerajući neku svoju jadnu viziju uspeha i partijskog uspona. Biće još prilika da se okupimo i da im svojim primerom pokažemo kako Srbi iz Crne Gore vole, brinu o časti i ljudskom dostojanstvu – ističe Milačić.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite