LEKCIJA ZA SRBE: Danska poručila Amerikancima, mi teritoriju ne prodajemo nema tih para!

LEKCIJA ZA SRBE: Danska poručila Amerikancima, mi teritoriju ne prodajemo nema tih para!

Skandinavska zemlja poručuje da njena autonomna pokrajina neće biti prodata Amerikancima i da ih ne interesuje ekonomska korist. Danci na Grenlandu čine samo 12% stanovnika dok Inuiti/Eskimi čine ostatak.

Ne postoje ti uslovi pod kojim bi Danska odustala od svoje teritorije, poručuje Kopenhagen Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsednik Donald Tramp odložio je danas planiranu posetu Danskoj.

Tramp je odlučio da odložio posetu nakon što je premijerka Danske Mete Frederiksen odbila ideju SAD o kupovini Grenlanda.

„Danska je veoma posebna zemlja sa neverovatnim ljudima ali, na osnovu komentara premijerke Mete Frederiksen da nema interesa da razgovara o prodaji Grenlanda, odložiću naš sastanak planiran za dve nedelje za neko drugo vreme“, poručio je Tramp na Tviteru.

Portparolka danske kraljevske porodice izjavila je da je Trampova odluka da odloži posetu Danskoj iznenađujuća.

Tramp je dobio zvaničan poziv da dođe u posetu Danskoj 2. i 3. septembra. Vlada Danske za sada nije reagovala.

Autonomna teritorija Danske našla se u fokusu svetske pažnje nakon što je američki predsednik Donald Tramp izrazio interesovanje da kupi Grenland.

Dok su tamošnje vlasti poručile Trampu da je njihova zemlja otvorena za biznis a ne na prodaju, američki predsednik je rekao da se na Grenlandu “može puno toga uraditi” i objavio fotografiju sa svojim neboderom kompjuterski naštimanim na ostrvu.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite