MAJK POMPEO: Ohrabrio sam Vučića da nastavi dijalog koji vodi priznanju Kosova

MAJK POMPEO: Ohrabrio sam Vučića da nastavi dijalog koji vodi priznanju Kosova

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog sa Prištinom, saopštio je Stejt department.

 

Pompeo i Vučić su razgovarali o zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prospreritetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Državni sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao dogovor i iskoristili potencijali obe zemlje.

Pompeo je istakao i dobre odnose SAD i Srbije.

Šta je rekao Vučić?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, da će se dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju nastaviti početkom decembra.

Upitan da li su Beograd i Priština, nakon njegovog sastanka sa Pompeom, bliži nastavku dijaloga, Vučić je rekao da se to teško može očekivati pre održavanja prištinskih izbora, koje očekuje 6. oktobra, iako još nisu raspisani.

– To znači, u najboljem slučaju početak decembra, ali je i pre toga važno da se govori o ukidanju taksi – rekao je Vučić za TV Prva.

On je naveo da nije problem da li će se dijalog nastaviti za dva, tri ili šest meseci, iako je vreme veoma važno imajući u vidu određene političke činjenice, već je bitnije da se sačuva mir u tom periodu.

Naveo je da je zadovoljan i zbog činjenice da mu se čini i da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea.

– Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kog mi dolazimo – zaključio je predsednik Srbije.

Američki državni sekretar ugostio je Vučića na radnom ručku, a Pompeo je nakon sat i po razgovora tražio da se razgovor produži za još 15 minuta.

Vučić danas sa Palmerom i Vilsonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa zamenikom državnog sekretara Metjuom Palmerom i potpredsednikom Atlantskog saveta SAD Dejmonom Vilsonom, javlja RTS.

Vučić će se sa Palmerom i Vilsonom sastati nakon što se juče sastao sa americkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Predsednik je posle sastanka sa Pompeom rekao da Srbija ima podršku SAD kada je reč o ukidanju taksi koje je uvela Priština.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite