Štrahe ismevao Anu Brnabić jer je lezbejka, Arkan je bio kul tip, a cela Hrvatska je sr*nje…

Štrahe ismevao Anu Brnabić jer je lezbejka, Arkan je bio kul tip, a cela Hrvatska je sr*nje…

Afera Ibica za koju koje je dovela do pada Vlade u Austriji, ali ne i do pada rejtinga FPO koji je ostvoji samo 1% manje glasova na EU izborima nego na predhodnim za parlament Austrije. Ipak novinari koji su objavili vest najavili su promociju nove knjige, a brojni detalji se tiču Srbije.  

Tačno 100 dana nakon što se u javnsoti pojavila „afera Ibica“ zbog koje je pala austrijska vlada, pojavili su novi detalji. Zidojče cajtunga list naklonjen EU objavio je snimak da je lider austrijske desnice Hajnc Kristijan Štrahe tokom boravka u vili na Ibici govorio i o Željku Ražnatoviću Arkanu, a bilo je reči i o Ani Brnabić.

Novinari, koji su i objavili u maju snimak razgovora Štrahea i Johanesa Gudenusa, bivšeg potpredsednika Štraheove Slobodarske partije (FPO), sa navodnom ruskom bogatašicom koja im je izokola nudila mito u vili na Ibici, napisali su knjigu o tom slučaju. „Afera Ibiza – Pogled iz skandala“ biće objavljena krajem nedelje, a do tada novinari su izneli nekoliko detalja koji nisu bili pozanti javnosti.

O Arkanu

Kako su autori knjige naveli u intervjuu za austrijski „Profil“, Štrahe je rekao da je „Hrvatska u celini ‘s*anje'“, kao i da je u Srbiji „veoma popularan“.

Takođe, novinari, koji tvrde da su imali uvid u 20 sati snimaka, rekli su i da je Štrahe Željka Ražnatovića Arkana nazvao „kul tipom“ (nemački sleng „geiler Typ“ koji može da znači i „napaljeni, ludilo, zgodan, zabavan, sjajan momak“), dok su premijerku Anu Brnabić nazvali lezbejkom.

Za sada nema više detalja o tome zašto je uopšte i potegnuta priča o Željku Ražnatoviću Arkanu, niti da li je bivši vicekancelar izneo još nešto o njemu.

O Orbanu

Takođe, bilo je reči i o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Za mađarskog premijera Gudeus je istakao da je „veoma dobar sa njim“ i da vodi politiku koja im se sviđa, dok je Štrahe izjavio: „Želimo da izgradimo medijski pejzaž sličan Orbanovom“.

O Rusima

U jednom delu razgovora Štrahe je govorio o svojim ruskim prijateljima i naveo da su kul momci, znaju nas i vole nas. Novinari „Zidojče cajtunga“ govore i o tome kako je tekao deo razgovora Štrahea i navodne ruske bogatašice.

– Odmah je na početku pitao da li je iz Moskve, što ona i potvrđuje. Zatim kaže „Volimo Rusiju“ i objašnjava da je bio u Moskvi više puta. Nagađa da žena verovatno ima dobre kontakte sa Rusijom, verovatno sve do Putina, da ga je upoznala kao nećaka ruskog oligarha – naveli su.

Štraheovo objašnjenje snimka i montiranje afere

Doskorašnji lider FPO, istakao je da je snimak sečen van konteksta kako bi se postigao željeni efekat i da se radi o sintetičkoj aferi.

Kako je naglasio, razgovori nisu objavljeni u celosti, radil se o privatnoj atmosferi i svi sagovornici su konzumirali velike količine alkohola što se može videti i na snimku po flašama na stolu. Snimak je načinjen pre nekoliko godina, a objavljen je pred EU izvore što takođe sugeriše da namera novinara nije bila da „otkriju aferu“ već da postignu određeni politički efekat i utiču na izbore. Novinari nisu objavili ko je načinio snimke skrivenom kamerom

Štraheova stranka nije pretrpela štetu, pa je na sledećim izborima ostvarila gotovo identičan rezultat.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite