ISTRAŽIVANJE UNIVERZITETA: Čak 78% transrodnih osoba boluje od mentalnih poremećaja

ISTRAŽIVANJE UNIVERZITETA: Čak 78% transrodnih osoba boluje od mentalnih poremećaja

Čak 78 posto studenata koji se identifikuju kao transrodne ili slične polno dezorijentirane osobe ispunjava kriterijume za barem jedan mentalni poremećaj, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Bostonu.

U intervjuu novinskoj agenciji Rojters, Sara Kečen Lipson iz Škole za javno zdravstvo sa Univerziteta u Bostonu otkrila je da su podaci istraživanja Studije zdravog uma 2015. – 2017. pokazali da studenti „rodnih manjina“ imaju četiri puta veću verojatnost da će patiti od najmanje jednog mentalnog poremećaja u odnosu na kolege koji svoju polnu orijentaciju povezuju sa biološkim polom.

„Ovo je ključno vreme za rešavanje problema mentalnog zdravlja studenata i često susrećemo simptome kod učenika. To je posebno važno za studente koji se identifikuju kao ne-binarni, transrodni ili dženderkir“, ocenjuje Lipson.

„Ono što iznenađuje je veličina nejednakosti (u mentalnom zdravlju), a doslednost svih pokazatelja tera vas da odstupite i zastanete“, rekla je Lipson novinskoj agenciji.

„Radim sa ovim nizom podataka već 10 godina, navikla sam na brojeve … rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja raste“, rekla je.

Gotovo 60 posto polno dezorijentiranih studenata ima problema sa depresijom, navodi studija, a više od trećine njih reklo je da je ozbiljno razmatralo samoubistvo kao mogućnost.

Konkretno, transrodni studenti imali su visoku stopu pokušaja samoubistava – veću od svih ostalih „rodnih manjina“.

Istraživanje je pokazalo i da studenti prirodne polne orijentacije u 45 posto slučajeva ispunjavaju kriterume za psihičke tegobe. Rasprostranjenost depresije među njima je oko 30 posto, što i dalje nije zanemarivo.

Izvor: Tribun.hr/Rojters

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite