VUČIĆ U ĆORSOKAKU: Potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom unijom, EU nam prekida integracije!

VUČIĆ U ĆORSOKAKU: Potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom unijom, EU nam prekida integracije!

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije na čelu sa Rusijom, koji će biti potpisan 25. oktobra, mogao bi značajno da uspori ili da čak u potpunosti prekine proces pridruživanja EU.

Američki novinari navode da je Srbija jedina balkanska saveznica Rusije i da sa takvom spoljnom politikom nikada ne može postati članica Evropske unije.

“Da bi se pridružile EU, zemlje – kandidati moraju uskladiti svoju politiku sa tim blokom. To uključuje i uvođenje trgovinskih sankcija protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini”, naglašava agencija AP.

Komentarišući ove navode, diplomata Zoran Milivojević kaže da nije nimalo iznenađen novim pritiskom Zapada.

“Odavno traje pritisak na Srbiju da promeni spoljnu politiku i redukuje odnose sa Rusijom, a sve pod firmom usklađivanja spoljne politike sa EU. Pitanje pristupanja Srbije članstvu u EU na dugom je štapu i uopšte nije tema koja nam neposredno predstoji. Srbija ima obavezu da politiku uskladi sa EU do momenta pristupanja, ali pošto je taj momenat još veoma daleko, nemamo razlog da kvarimo odnose sa Rusijom i dovodimo u pitanje nacionalne interese i spoljnopolitičku strategiju – podvlači Milivojević.

“Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u EU, ali na prvom mestu je postizanje standarda koje propisuje upravo ta EU, a kojem težimo zbog građana. Dok ne postanemo članica EU, imamo pravo da vodimo spoljnu politiku kakvu želimo”, rekao je poslanik SNS Veroljub Arsić.

Inače, dogovor o trgovinskom sporazumu između Srbije i Evroazijske unije potvrdili su pre dva dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Ruski zvaničnik je tom prilikom rekao da potpisivanje sporazuma omogućuje Srbiji pristup tržištu od 180 miliona ljudi, jer su u ovoj uniji, osim Rusije, još i Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Vučić je, s druge strane, istakao da će pristupanje Srbije ovoj uniji dati novi kvalitet budućoj saradnji s ovim zemljama.

Izvor: Pravda

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite