NOVI ŠAMAR SRBIJI OD UNIJE: Pacoli na sastanku ministara EU kao predstavnik nezavisne države

NOVI ŠAMAR SRBIJI OD UNIJE: Pacoli na sastanku ministara EU kao predstavnik nezavisne države

Iako EU na papiru ne priznaje Kosovo zbog članica koje se tome protive, ministri autoritarne organizacije tretiraju predstavnike tzv. Kosova kao ravnopravnu državu. Sastanak u Helsinkiju je prilika da Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u EU, kaže kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli.

– Ovo je odlična situacija da se bude među prijateljima i da nas tretiraju ravnopravno kao sve zemlje u Evropi – rekao je Pacoli.

Dolazeći na neformalni sastanak Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana, koji se održava u Helsinkiju, on je poručio da sa sobom donosi „puno pozdrava iz najmlađe zemlje u Evropi“.

On je dodao da je plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija suština sadašnjeg kosovskog Ustava.

Odlazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU pozvala i predstavnika takozvanog Kosova da prisustvuje neformalnom sastanku Saveta EU ministra, na kome se danas razgovara o regionalnoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji prisustvuje sastanku u Helsinkiju, poziv Pacoliju okarakterisao je kao „presedan“.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite