PREVARA VEKA: Zvanični izveštaj UN potvrdio da 70% migranata nisu izbeglice, već žele ekonomsku korist!

PREVARA VEKA: Zvanični izveštaj UN potvrdio da 70% migranata nisu izbeglice, već žele ekonomsku korist!

Najmanje 70 posto imigranata koji dolaze u Europu uopće ne beži od nikakvih ratnih sukoba, pokazao je novi izveštaj UN-a.

Objavljeno je sa nazivom Mešani migracijski trendovi u Libiji: Menjanje dinamike i izazovi zaštite, novo izveštaj pripremila je firma Atai Consulting, a za potrebe UNHCR-a u Libiji.

Prema izveštaju, „30 posto imigranata beži od sukoba ili progona, dok 70 posto onih koji pristižu u Italiju su ekonomski imigranti sa malo šanse za dobijanje azila.“

Većina imigranata okuplja se u Libiji, a dolaze mahom iz afričkih zemalja poput Nigerije, Gambije, Eritreje ili Gvineje. Prema istraživanju, većina imigranata su mladi muškarci, bez žena i bez većeg stupnja obrazovanja. Njih oko 14 posto smatra se „maloletnicima bez pratnje“.

Prema istraživanjima na terenu, polovina imigranata dolazi u Libiju kako bi navodno tamo tražila posao, ali se onda odlučuju da ipak odu u Europu.

Gotovo svi imigranti otvoreno su progovorili o sve brže rastućoj mreži kriminalnih bandi krijumčara koje su zaslužne kako za odlazak imigranata u Europu, tako i za njihov ulazak u Libiju.

„Krijumčarska industrija značajno je prerasla u profesionalnost i trans-nacionalne organizacije nastavljaju se razvijati,“ piše u izveštaju. „Naoružane skupine igraju vrlo značajnu dominantnu ulogu u krijumčarskoj industriji“.

Izveštaj je otkrio i da mnogi imigranti „putuju u Libiju zbog ekonomskih razloga“. Radi se o tome da se mnogi odvaže na put prema Europi kako bi dobili novčane naknade od evropskih vlasti, a nakon deportacija ili dobrovoljnog povratka, ponovno se vraćaju na isti put kako bi opet uzeli novac.

„Državljani zemalja zapadne i srednje Afrike: uglavnom iz Nigerije, Gvineje, Obale Slonovače, Gambije, Senegala, Gane, Malija i Kameruna, ovi ljudi su u većini napustili svoje zemlje iz ekonomskih razloga,“ stoji u izveštaju.

„Državljani zemalja istočne Afrike: iz Eritreje, Somalije, Etiopije i Sudana. Oni odlaze na put iz različitih razloga, uključujući politički progon, sukob i ekonomske neprilike u njihovim matičnim zemljama.

„Pojedinci iz drugih regija: Sirijci, Palestinci, Iračani, Marokanci, Bangladešani i drugi traže bolje životne prilike. Sirijci, Palestinci i Iračani beže od sukoba i nasilja, “

Pored Nigerijaca, najveću skupinu novopridošlica u Italiji čine imigranti iz Gvineje (13.345), Obale Slonovače (12.396), Gambije (11.929), Malija (10.010) te Senegala (10.327). Oni su po brojkama bili u vrhu imigrantskog talasa koji je u Italiju pristigao tokom 2016. godine.

Začudo, davno otkriveni pokazatelj da masovna imigracija nema veze s izbeglištvom je i činjenica koja je takođe potvrđena od strane UN-a, a to je da većinu imigranata čine mladi muškarci, dok su žene sa decom izuzetna retkost, osim u slučaju Sirijaca i Palestinaca.

Izveštaj je potvrdio i da velika većina imigranata „nije kvalifikovana“ te da imaju loš stupen obrazovanja: „od ispitanika sa kojima je obavljen razgovor u Tripoliju, 49 posto ima nisko ili nikakvo obrazovanje; 35 posto je pohađalo srednju školu, a samo 16 posto pohađalo je više obrazovne ustanove“.

Međutim, ispitanici svoje navode o obrazovanju nisu imali čime potvrditi, pa su te brojke upitne.

Istraživanje možete pogledati u originalu na engleskom jeziku klikom OVDE.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite