NEDOSTOJAN GRBA: Kalinić kukao za BBC što nije u reprezentaciji, a ovako je govorio o Kosovu…

NEDOSTOJAN GRBA: Kalinić kukao za BBC što nije u reprezentaciji, a ovako je govorio o Kosovu…

Reprezentacija Srbije sprema se za Svetsko prvenstvo u Kini, a Nikola Kalinić, košarkaš turskog Fenerbahčea nije se našao na spisku. Košarkaš koji je negirao suverenitet sopstvene države, rekavši da Kosovo nije Srbija iako to jeste po svim važećim propisima UN, u intevjuu za BBC žalio se što ga selektor nije pozvao pre pravljenja spiska već tek nakon što je odbačen iz reprezentacije. 

Prethodnih meseci nekoliko puta je govorio o političkim temama, poput Kosova i odnosa Srbije sa državama u regionu, pa se u delu javnosti pojavila sumnja da je tako napravio „grešku u koracima“ koja ga je možda koštala odlaska na šampionat.

„Svako ima pravo, ali i obavezu da jasno izrazi mišljenje. Pogotovo mi, kao javne ličnosti, jer imamo veći auditorijum. Moramo da razmenjujemo mišljenja, možda to i najviše fali Srbiji u ovim vremenima“, kaže Kalinić.

Ali umesto na pripremama reprezentacije, ovaj razgovor vođen je na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu.

„Ono što je najbitnije je, da sam čist. Ako bude sreće da jednog dana i decu vaspitam na taj način. Malu sam cenu platio za satisfakciju koju imam“, staloženo priča Kalinić dok ispija kafu zagledan u Dunav.

Izostavljanje iz reprezentacije

Košarkaš navodi da ne zna da li je iznošenje stava jedan od uzroka izostanka iz reprezentacije.

Nakon što je spisak igrača objavljen, selektor Aleksandar Đorđević rekao je da „svi igrači znaju zašto ih nema“, da su to stvari koje treba da ostanu u ekipi i da je razgovarao sa Kalinićem nakon objavljivanja spiska.

„Kao i svakog mladog čoveka koji želi da se takmiči, pomalo me pogodilo izostavljanje sa spiska“.

„Opet, kao neko ko je imao dugačku sezonu i već pet godina nema slobodno leto, dobio sam dva meseca nenadanog godišnjeg odmora. Postavio sam to kao situaciju u kojoj ne gubim“, kaže Kalinić.

Kao jedinu zamerku Đorđeviću naveo je to što ga selektor nije pozvao pre objavljivanja spiska, nego tek posle toga.

Igračima  iz reprezentacije želi da na Svetskom prvenstvu u Kini osvoje medalju, a njihove partije pratiće negde uživajući uz reku.

A da li smatra da su posle ovoga za njega zatvorena vrata nacionalnog tima?

„Sačekajmo sledeće leto. Sada sam se opet uverio da ne treba previše razmišljati unapred. Videćemo u kakvom ću biti psiho-fizičkom stanju“.

Vrema je za novi prelazak sa košarkaškog terena na „pipavije“ teme. Ali kao i kada ima loptu u rukama, i kada su reči u pitanju lako preuzima odgovornost.

Kosovo

Najviše reakcija, od kojih su mnoge bile i uvredljive, izazvao je njegov stav o Kosovu.

Komentarišući odnose Beograda i Prištine, Kalinić je početkom godine rekao da je vreme da neko javno kaže „hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“.

„Ni u jednom trenutku nisam rekao da treba predati Kosovo, već da treba naći rešenje i okrenuti se budućnosti. Ali dobro, uvek je dobro skrenuti pažnju sa neke druge stvari na Kalinu izdajnika“.

Izvor: BBC/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite