ŠENGEN JE MRTAV: Danska uvela pasoše na granici sa Švedskom, 13 eksplozija u Kopenhagenu!

ŠENGEN JE MRTAV: Danska uvela pasoše na granici sa Švedskom, 13 eksplozija u Kopenhagenu!

Iako bi sve članice EU trebale da poštuju sporazum o slobodnom i nekontrolisanom kretanju iz Šengena koji je sama osnova EU, migrantska kriza i ekspanzija oragnizovanog kriminala pokazali su sve slabosti megalomanskog sistema Evrope kao jedne političke zajednice.  Danska je najavila uvođenje pasoške kontrole na granici sa Švedskom od sredine novembra, prenose švedski mediji.

Granična kontrola se uvodi u okviru predloga „bezbednosnog paketa“ koji je pripremila danska vlada, prenela je švedska televizija SVT.

Danski ministar unutrašnjih poslova Nik Hekerup naglašava da je ova mera zbog većeg broja članova bandi iz Švedske koji čine zločine u Danskoj.

Veća pažnja će biti usmerena na organizovani kriminal, naveo je ministar Hekerup i dodao da neće svi putnici biti kontrolisani.

Razlog za uvođenje kontrole jeste povećana pretnja organizovanih kriminalnih grupa iz Švedske, koje, prema danskim vlastima, stoje iza eksplozija i ubistava u Kopenhagenu ove godine.

Premijerka Danske Mete Fredriksen je u intervjuu danskim medijima istakla da je samo tokom ove godine u Kopenhagenu zabeleženo trinaest eksplozija, a uhapšeno je 180 pripadnika bandi koji su osuđeni na ukupno 258 godina zatvora.

Švedska pozdravlja najavljene mere

Granična kontrola biće uvedena od 12. novembra, o čemu je Danska obavestila Evropsku komisiju i vlasti u Švedskoj, objavila je danska televizija DR.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Mikael Damberg je pozdravio uvođenje granične kontrole i to što Danska preduzima mere kako bi sprečila kriminal u svojoj zemlji.

Švedska je uvela granične kontrole prema Danskoj još u novembru 2015. zbog migrantske krize, a to je, prema rečima ministra Damberga, smanjilo broj pljački u južnoj Švedskoj.

Danska policija dobija veća ovlašćenja

Bezbednosni paket, osim uvođenja kontrole granice, obuhvata još petnaest tačaka, koje će povećati nadzor i dati veća ovlašćenja policiji tokom istrage.

Pored toga, zgrade državnih institucija će imati pojačan video nadzor, a pojačaće se video nadzor opštinskih uprava i policije.

Policijska ovlašćenja će biti proširena, pa će tako policija moći da preuzme celokupan video nadzor u određenim situacijama, a koristiće i tehnologiju automatskog prepoznavanja registarskih tablica u većoj meri nego do sada uz mogućnost da duže čuva takve informacije.

Nova danska vlada na čelu sa socijalistima je ove mere najavila još u avgustu, nakon eksplozije ispred zgrade poreske uprave u Kopenhagenu, kada su za umešanost u napad optužena dvojica Šveđana.

Izvor: RTS, SVT.SE

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite