BEOGRAD UGNJETAVA VOJVODINU: Doskorašnji potpredsednik Vlade Vojvodine, krenuo u huškanje…

BEOGRAD UGNJETAVA VOJVODINU: Doskorašnji potpredsednik Vlade Vojvodine, krenuo u huškanje…

Goran Ješić bivši potpredsednik vlade Vojvodine u periodu 2012 do 2014. godine poručio je juče da će vojvođansko pitanje tek da eskalira i da je to sledeća velika kriza koja će zadesiti Srbe i Srbiju.

U intervjuu za portal „Autonomija“ Ješić je naglasio da pitanje statusa Vojvodine tek treba da se otvori, i to „na vrlo ozbiljnom nivou“. Nekadašnji gradonačelnik Inđije izneo je i prognozu po kojoj će jedni od pokretača te inicijative biti niko drugi do Srbi proterani iz Hrvatske i Bosne tokom ratova devedesetih (?!).

– Vojvođansko pitanje nikako nije zatvoreno. Ono će tek da eskalira, da se otvori i to vrlo ozbiljno, i to na inicijativu poslednjih izbegličkih generacija, koje takođe shvataju da su opljačkane, da je Vojvodina opljačkana. Ja svaki dan srećem ljude koji govore da bi im bilo bolje da se politika koja utiče na njihove poslove ne vodi iz Beograda – rekao je bivši potpredsednik DS. On je ukorio i opoziciju što se još nije jasno izjasnila po ovom pitanju.

– Ni opozicija, nažalost, ne otvara ta pitanja. Ali u jednom trenutku to će sigurno doći na red. Jer Vojvodina jeste ozbiljno političko pitanje. Neverovatno je da oko 50.000 ljudi koji žive na severu Kosova imaju veći budžet od 1,9 miliona Vojvođana, koji žive u drugoj, po Ustavu takođe autonomnoj pokrajini. To nije normalno. To nije pošteno ni prema ljudima u Kragujevcu, ni prema onima u Valjevu, Novom Pazaru… I tema vojvođanske autonomije svakako će biti otvorena, jer Vojvodina je ozbiljan gubitnik poslednjih 20 godina, kao i za vreme Miloševića. Infrastrukturno, vi nemate nijedan metar novog autoputa u Vojvodini, nijedan novi projekat, železnica je u katastrofalnom stanju… Danas se iz Novog Sada do Sombora putuje dva sata. Vojvodina je danas u svakom smislu devastirana, a njen osnovni resurs, poljoprivreda, služi za potkusurivanje Vučićevih tajkuna, zaključio je Ješić.

Na više puta postavljeno pitanje da li to on najavljuje da bi Vojvodina u budućnosti mogla da se odvoji od Srbije, Ješić juče nije želeo da odgovori.

Izbeglice neće to

Predsednik skupštinskog Odbora za Srbe u regionu i dijaspori Miodrag Linta smatra da nema govora ni o kakvoj eskalaciji vojvođanskog pitanja jer ono i ne postoji. Naročito ne među proteranim Srbima…

– Za izbeglice i Srbe koji su rodom i poreklom sa područja bivših jugoslovenskih republika ne postoji vojvođansko pitanje, niti ono može da eskalira. AP Vojvodina je sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije. Sve probleme, ako postoje, treba rešavati dijalogom i razgovorom u institucijama sistema – ocenjuje Linta.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite