Istorijski uspeh desničara na izborima u Portugalu! Napadali Rome za socijalnu pomoć, sada su u parlamentu…

Istorijski uspeh desničara na izborima u Portugalu! Napadali Rome za socijalnu pomoć, sada su u parlamentu…

Prvi put posle 45 godina u parlament Portugala ušla je ultra-desničarska stranka. Chenga sebe opisuje kao anti-imigracionu, ekonomski liberalnu, evroskeptičnu, patriotsku stranku koja se protivi abortusima.  

Portugalska Socijalistička partija osvojila je većinu glasova na opštim izborima održanim danas, zahvaljujući čemu će ostati i naredne četiri godine na vlasti, pokazali su preliminarni rezultati.

Socijalisti su, prema trenutnim rezultatima, osvojili između 36 do 40 odsto glasova, međutim mogli bi da imaju manji broj poslanika nego ranije, zbog čega je moguće da će formirati koaliciju sa nekom od stranaka, prenosi AP.

Nakon prethodnih izbora, oni su formirali koaliciju sa Portugalskom ekstremno levičarskom komunističkom strankom i radikalnim Levičarskim blokom.

Socijaldemokratska partija osvojila između 24 i 28 odsto glasova, Levičarski Blok od devet do 12 odsto, Portugalska komunistička stranka od pet do sedam odsto, a Hrišćansko-demokratska stranka od 2,4 do pet odsto glasova.

„Ovo je velika pobeda za stranku koja će obezbediti stabilnu četvorogodišnju vladu“, rekao je generalni sekretar stranke.

Prvi put posle 45 godina ultra-desničarska stranka Chenga (u prevodu Dosta) uspela je da uđe u parlament Portugala. Stranka osnovana pre samo 5 meseci. Andre Vetura uspeo je da samostalno uđe u parlament nakon odlaska iz Socijaldemokratske stranke.

Ventura je 2017. godine samostalno ušao u kampanju u gradu Loures bliz Lisabona, a u kampanji optužio je Rome da namerno žele da žive od socijalne pomoći i da misle da su iznad vladavine zakone.

Andre Ventura je 2019. godine jednoglasno izabran za predsednika stranke, ubrzo nakon toga levičarsko orijentisani mediji su Chengu optužili da je fašistička, ksenofobna, masoginistička i autoritarna stranka.

Chenga svoju politiku opisuje kao ekonomski liberalnu, patriotsku i protiv masovne migracije, radikalne rodne ideologije i abortusa.

Izvor: Dnevna Gazeta/Glas Evrope/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite